Dat gaat overigens gemakkelijker voor gezichten van andere vrouwen dan voor mannelijke gezichten. Als baby zou een vrouwtje al meer naar gezichten kijken, terwijl jongetjes gemakkelijker op mobieltjes vallen. De studie verscheen in het vakblad Visual Cognition. Ze geeft weinig concrete toelichting bij de achtergronden van het verschil, behalve dat vrouwen meer dan mannen geneigd zijn zich bij seksegenoten aan te sluiten.

Een studie in Nature Communications bevestigt wat velen onder ons regelmatig ondervinden: het duurt langer om een familiair gezicht te herkennen als je het ziet in een onverwachte context, zoals een collega op vakantie. Een belangrijk aspect hierbij zou zijn dat hersenen informatie die ze opslaan, koppelen aan de context waarin ze die zien. Dat zou het proces vergemakkelijken om herinneringen op te rakelen. Als de context van de waarneming veranderd is, moeten de hersenen extra moeite doen om een beeld goed te plaatsen.

Een interessante analyse in Public Library of Science ONE illustreert dat het met wat digitale kunstgrepen mogelijk is gezichten herkenbaar te maken als een weerspiegeling in de pupillen van gefotografeerde mensen. Een inzicht dat nuttig kan zijn als er daders van seksueel geweld of gijzelingen moeten worden opgespoord, die niet beseffen dat hun gezicht zichtbaar is in de ogen van hun slachtoffer.

Dat gaat overigens gemakkelijker voor gezichten van andere vrouwen dan voor mannelijke gezichten. Als baby zou een vrouwtje al meer naar gezichten kijken, terwijl jongetjes gemakkelijker op mobieltjes vallen. De studie verscheen in het vakblad Visual Cognition. Ze geeft weinig concrete toelichting bij de achtergronden van het verschil, behalve dat vrouwen meer dan mannen geneigd zijn zich bij seksegenoten aan te sluiten.Een studie in Nature Communications bevestigt wat velen onder ons regelmatig ondervinden: het duurt langer om een familiair gezicht te herkennen als je het ziet in een onverwachte context, zoals een collega op vakantie. Een belangrijk aspect hierbij zou zijn dat hersenen informatie die ze opslaan, koppelen aan de context waarin ze die zien. Dat zou het proces vergemakkelijken om herinneringen op te rakelen. Als de context van de waarneming veranderd is, moeten de hersenen extra moeite doen om een beeld goed te plaatsen.Een interessante analyse in Public Library of Science ONE illustreert dat het met wat digitale kunstgrepen mogelijk is gezichten herkenbaar te maken als een weerspiegeling in de pupillen van gefotografeerde mensen. Een inzicht dat nuttig kan zijn als er daders van seksueel geweld of gijzelingen moeten worden opgespoord, die niet beseffen dat hun gezicht zichtbaar is in de ogen van hun slachtoffer.