Vrouw kieskeurig met sperma

Het lichaam van de vrouw is, onbewust, heel kieskeurig wanneer het aankomt op sperma.

Volgens de Independent on Sunday zoekt het vrouwelijk lichaam een ‘passende’ kandidaat om een baby te verwekken. Daarom krijgt het sperma van sommige mannen wel, en dat van anderen niet de kans om te leiden tot zwangerschap.

Professor Sarah Robertson van de Australische universiteit van Adelaide bevestigt met haar onderzoek dat sperma ‘signaal-molecules’ bevat, die veranderingen in de immuniteit bij een vrouw veroorzaken waardoor haar lichaam het al dan niet aanvaardt. Maar zij ontdekte ook dat gezond sperma er soms niet in slaagt om die veranderingen op gang te brengen. Daaruit trekt zij de conclusie dat het vrouwelijk lichaam ‘kieskeurig’ is als het aankomt op het kiezen van een aanstaande vader.

“De man biedt informatie aan die de kans op conceptie en zwangerschap verhoogt, maar het vrouwelijk lichaam beschikt over een soort controlesysteem dat ervan overtuigd moet worden of het sperma passend is. Daar kan het bij sommige koppels fout lopen – als de signalen van de man onvoldoende sterk zijn of het vrouwelijk systeem te ‘kieskeurig’ te werk gaat. We dachten altijd dat als een koppel geen kind kon krijgen en er niets mis was met het sperma van de man, het probleem bij de vrouw lag. Nu weten we dat het niet altijd zo werkt.”

De Australische vorsers hopen dat hun ontdekking leidt tot nieuwe behandelingsvormen voor onvruchtbaarheid en miskramen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content