Amerikaanse wetenschappers hebben in het bloed van verschillende proefpersonen biomarkers gevonden die verband houden met zelfdoding. Deze elementen kwamen vaker voor in het bloed van mensen die soms zelfmoordgedachten hadden en in het bloed van mensen die een einde maakten aan hun leven.

Zelfdoding is een van de belangrijkste doodsoorzaken in België, maar het is moeilijk in te schatten wanneer iemand risico loopt, schrijft het wetenschapsmagazine EOS. Wetenschappers van de Indiana University hebben een reeks biomarkers opgespoord die via een simpele bloedtest zijn op te sporen. "Deze biomarkers zijn biologische kenmerken, zoals een gen of een bepaalde molecule", aldus EOS.

Opname in ziekenhuis
75 mannen met een bipolaire stoornis werden een jaar lang opgevolgd. Deze stoornis leidt tot geregelde stemmingswisselingen. Negen patiënten ontwikkelden tijdens dat jaar zelfmoordneigingen. Door het bloed van die personen te vergelijken met het bloed van mannen die overleden na een zelfmoord, konden de wetenschappers zes mogelijke biomarkers aanduiden.

Uit een nader onderzoek bleek bovendien dat er een verband was tussen de mate waarin deze biomarkers in het bloed voorkwamen en de kans dat iemand zou worden opgenomen in het ziekenhuis na een zelfmoordpoging.

'Tragedies zijn te voorkomen'

Onderzoeker Alexander Niculescu vindt de resultaten erg belangrijk. "Jaarlijks plegen meer dan een miljoen mensen wereldwijd zelfmoord en die tragedies zijn te voorkomen", klinkt het. Al blijft voorzichtigheid geboden, voorlopig is slechts een kleine groep blanke mannen onderzocht. (AVE)

De zelfmoordlijn is te bereiken via zelfmoordlijn.be en 02/649 95 55, Teleonthaal via teleonthaal.be en BEL 106.

Amerikaanse wetenschappers hebben in het bloed van verschillende proefpersonen biomarkers gevonden die verband houden met zelfdoding. Deze elementen kwamen vaker voor in het bloed van mensen die soms zelfmoordgedachten hadden en in het bloed van mensen die een einde maakten aan hun leven. Zelfdoding is een van de belangrijkste doodsoorzaken in België, maar het is moeilijk in te schatten wanneer iemand risico loopt, schrijft het wetenschapsmagazine EOS. Wetenschappers van de Indiana University hebben een reeks biomarkers opgespoord die via een simpele bloedtest zijn op te sporen. "Deze biomarkers zijn biologische kenmerken, zoals een gen of een bepaalde molecule", aldus EOS. Opname in ziekenhuis 75 mannen met een bipolaire stoornis werden een jaar lang opgevolgd. Deze stoornis leidt tot geregelde stemmingswisselingen. Negen patiënten ontwikkelden tijdens dat jaar zelfmoordneigingen. Door het bloed van die personen te vergelijken met het bloed van mannen die overleden na een zelfmoord, konden de wetenschappers zes mogelijke biomarkers aanduiden. Uit een nader onderzoek bleek bovendien dat er een verband was tussen de mate waarin deze biomarkers in het bloed voorkwamen en de kans dat iemand zou worden opgenomen in het ziekenhuis na een zelfmoordpoging. 'Tragedies zijn te voorkomen'Onderzoeker Alexander Niculescu vindt de resultaten erg belangrijk. "Jaarlijks plegen meer dan een miljoen mensen wereldwijd zelfmoord en die tragedies zijn te voorkomen", klinkt het. Al blijft voorzichtigheid geboden, voorlopig is slechts een kleine groep blanke mannen onderzocht. (AVE)