Het pekdruppelexperiment, bestaande uit een glazen stolp met pek dat o-zo-langzaam druppelt, wil aantonen dat pek in feite een zeer dikke vloeistof is die uiteindelijk druppels vormt.

Het experiment werd in 1927 opgezet door de Australische fysicaprofessor Thomas Parnell (1881-1948). In die 86 jaar heeft de pek nog maar 8 druppels gevormd, eentje om de negen jaar. Maar nu is een belangrijk moment aangebroken, want de volgende druppel is zowaar over tijd.

Live feed

Wie het spannende moment van de val van de negende druppel wil meemaken, moet zeker een kijkje nemen op de Live feed van het experiment. Misschien maakt u zelfs een wereldprimeur mee. Niemand heeft immers ooit eerder een druppel zien vallen in het echt of op camera. De laatste druppel viel in het jaar 2000 en toen was de webcam net kapot.

John Mainstone, de huidige manager van het experiment, was er nochtans ooit dichtbij. Hij had een druppel kunnen zien vallen in 1988 als hij niet net op dat moment was buitengestapt om een kopje koffie te halen.

's Werelds langstlopende experiment

Het pekdruppelexperiment staat geboekstaafd als 's werelds langstlopende experiment ooit. Er bestaan oudere langetermijnexperimenten, maar die waren niet doorlopend of werden uitgevoerd buiten een laboratorium.

Mocht u druppel 9 toch missen, geen nood. Het experiment zal volgens wetenschappers nog zo'n honderd jaar verderlopen. (TE)

Een video van 10 seconden van het experiment van 28 april 2012 tot 10 april 2013.

Het pekdruppelexperiment, bestaande uit een glazen stolp met pek dat o-zo-langzaam druppelt, wil aantonen dat pek in feite een zeer dikke vloeistof is die uiteindelijk druppels vormt. Het experiment werd in 1927 opgezet door de Australische fysicaprofessor Thomas Parnell (1881-1948). In die 86 jaar heeft de pek nog maar 8 druppels gevormd, eentje om de negen jaar. Maar nu is een belangrijk moment aangebroken, want de volgende druppel is zowaar over tijd. Live feedWie het spannende moment van de val van de negende druppel wil meemaken, moet zeker een kijkje nemen op de Live feed van het experiment. Misschien maakt u zelfs een wereldprimeur mee. Niemand heeft immers ooit eerder een druppel zien vallen in het echt of op camera. De laatste druppel viel in het jaar 2000 en toen was de webcam net kapot. John Mainstone, de huidige manager van het experiment, was er nochtans ooit dichtbij. Hij had een druppel kunnen zien vallen in 1988 als hij niet net op dat moment was buitengestapt om een kopje koffie te halen. 's Werelds langstlopende experiment Het pekdruppelexperiment staat geboekstaafd als 's werelds langstlopende experiment ooit. Er bestaan oudere langetermijnexperimenten, maar die waren niet doorlopend of werden uitgevoerd buiten een laboratorium. Mocht u druppel 9 toch missen, geen nood. Het experiment zal volgens wetenschappers nog zo'n honderd jaar verderlopen. (TE) Een video van 10 seconden van het experiment van 28 april 2012 tot 10 april 2013.