Tijdens de laatste uren van de VN-Biodiversiteitstop klinken er hoopvolle geluiden bij de bemiddelaars die waren aangesteld om de cruciale knelpunten weg te werken.

Ze blijven wel voortwerken op de laatste loodjes, terwijl de plenaire slotsessie met zo'n twee uur vertraging van start ging.

"We staan heel erg dicht bij een akkoord", stelde een Braziliaanse bemiddelaar die op zoek moest naar consensus in het financieringsluik. En ook op vlak van ABS - veruit de hardste noot om te kraken - hebben de belangrijkste landen zich achter de ontwerptekst geschaard, zo blijkt.

Genetische rijkdommen

De VN-top in Nagoya ging twaalf dagen geleden van start, met de bedoeling op drie punten een vergelijk te vinden: een actieplan om het verdwijnen van plant- en diersoorten wereldwijd een halt toe te roepen, een ABS-protocol rond de toegang tot zeldzame soorten, en de financiering van het geheel.

Vooral het ABS-protocol houdt de top al dagen in spanning. Simpel gezegd moet het zorgen voor een eerlijke toegang tot zeldzame soorten en micro-organismen, die vooral voorkomen in het zuiden. Nochtans gaan de rijke landen en hun bedrijven vaak met de voordelen aan de haal. Hoog tijd dus dat de ontwikkelingslanden gecompenseerd worden voor de winsten uit hun "genetische rijkdommen", oordeelt het zuiden. De onderhandelingen over het protocol slepen intussen al zeven jaar aan.

Tijdens de laatste uren van de VN-Biodiversiteitstop klinken er hoopvolle geluiden bij de bemiddelaars die waren aangesteld om de cruciale knelpunten weg te werken. Ze blijven wel voortwerken op de laatste loodjes, terwijl de plenaire slotsessie met zo'n twee uur vertraging van start ging. "We staan heel erg dicht bij een akkoord", stelde een Braziliaanse bemiddelaar die op zoek moest naar consensus in het financieringsluik. En ook op vlak van ABS - veruit de hardste noot om te kraken - hebben de belangrijkste landen zich achter de ontwerptekst geschaard, zo blijkt. Genetische rijkdommen De VN-top in Nagoya ging twaalf dagen geleden van start, met de bedoeling op drie punten een vergelijk te vinden: een actieplan om het verdwijnen van plant- en diersoorten wereldwijd een halt toe te roepen, een ABS-protocol rond de toegang tot zeldzame soorten, en de financiering van het geheel. Vooral het ABS-protocol houdt de top al dagen in spanning. Simpel gezegd moet het zorgen voor een eerlijke toegang tot zeldzame soorten en micro-organismen, die vooral voorkomen in het zuiden. Nochtans gaan de rijke landen en hun bedrijven vaak met de voordelen aan de haal. Hoog tijd dus dat de ontwikkelingslanden gecompenseerd worden voor de winsten uit hun "genetische rijkdommen", oordeelt het zuiden. De onderhandelingen over het protocol slepen intussen al zeven jaar aan.