Vloeibaar water op Mars: robot Curiosity vindt nieuwe aanwijzingen

De Curiosity op Mars © Reuters

Op Mars is er nu nog vloeibaar water net onder het oppervlak, zo blijkt uit metingen van de Amerikaanse Marsrobot Curiosity.

Uit metingen van de Curiosity blijkt dat kleine hoeveelheden waterdamp ’s nachts condenseert in de grond van de Rode Planeet en tijdens de dag weer verdampt. Tot hiertoe werd aangenomen dat het te koud was op Mars, maar in de bodem is calciumperchloraat gevonden, een stof die het vriespunt van water sterk doet zakken. De bevindingen zijn vandaag gepubliceerd in het vakblad Nature Geoscience, melden internationale persbureaus.

’s Nachts

‘Wij hebben de stof calciumperchloraat in de bodem ontdekt en in de juiste omstandigheden absorbeert die waterdamp uit de atmosfeer’, zegt Morten Bo Madsen van de Universiteit van Kopenhagen in een mededeling. ‘Onze metingen met het weerstation van de jeep Curiosity tonen aan dat deze omstandigheden er zijn tijdens de nacht en onmiddellijk na zonsopgang in de winter. De robot meet in de bodem en tot op 1,6 meter hoogte onder andere de luchttemperatuur en – vochtigheid. Wanneer het nacht wordt, condenseert een deel van de waterdamp in de atmosfeer op het planeetoppervlak als rijm. Maar het calciumperchloraat is zeer sterk absorberend en bouwt met het water een zoutloog op, waarbij het vriespunt zakt en de rijm zo vloeibaar water kan worden’, aldus Madsen.

De Marsbodem is zo poreus dat dit enkele cm diep kan zinken. In de loop van de dag verdampt dat water dan weer.

Zee

Gezien calciumperchloraat veelvuldig voorkomt op Mars, denken de wetenschappers dat dit proces niet alleen in de Gale-krater, het landingsgebied van de Curiosity, voorkomt.

De Curiosity leerde ook ook dat sedimentslagen in de Gale-krater erop wijzen dat er daar ooit een grote hoeveelheid vloeibaar water moet zijn geweest. De hele krater kan een grote zee zijn geweest, meent Madsen. Zowat 4,5 miljard jaar geleden moet Mars 6,5 keer zoveel water en een dichtere atmosfeer dan nu hebben gehad. Het meeste water is nu van de Marsbodem verdwenen.

Maar voor leven is er waarschijnlijk te weinig water en is het te koud, menen de wetenschappers. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content