"Op vrijdag 13 mei 2011 lijken de weersomstandigheiden gunstig te zijn voor de eerste internationale vlucht van het Zwitserse vliegtuig Solar Impulse HB-SIA, dat enkel aangedreven wordt door zonne-energie. Het vliegtuig van Bertrand Piccard en André Borschberg zal vertrekken van de luchthaven van het Zwitserse Payerne en Brussel proberen te bereiken rond 21 uur", zo luidt het in een mededeling van de ploeg van Piccard en Borschberg.

Eerste internationale vlucht

André Borschberg zal het toestel besturen. Na het vertrek in Payerne, voorzien rond 6 uur, zou het vliegtuig naar een hoogte van 3.600 meter moeten klimmen. Voor het Brussels Airport bereikt rond 21 uur, zal het toestel nog over Frankrijk en Luxemburg vliegen.

De Solar Impulse vloog voor het eerst op 7 april 2010. Op 7 en 8 juli bleef Borschberg 26 uur onafgebroken in de lucht met het toestel, dankzij de zonne-energie die het de vorige dag had opgeslagen in zijn batterij. Het vliegtuig combineert de vleugelwijdte van een Airbus A340 (63,40 meter) met het gewicht van een auto (1.600 kilogram). Het team hoopt een tweede exemplaar te bouwen dat in 2013 en 2014 in vijf etappes rond de wereld zal vliegen. (Belga)

"Op vrijdag 13 mei 2011 lijken de weersomstandigheiden gunstig te zijn voor de eerste internationale vlucht van het Zwitserse vliegtuig Solar Impulse HB-SIA, dat enkel aangedreven wordt door zonne-energie. Het vliegtuig van Bertrand Piccard en André Borschberg zal vertrekken van de luchthaven van het Zwitserse Payerne en Brussel proberen te bereiken rond 21 uur", zo luidt het in een mededeling van de ploeg van Piccard en Borschberg. Eerste internationale vlucht André Borschberg zal het toestel besturen. Na het vertrek in Payerne, voorzien rond 6 uur, zou het vliegtuig naar een hoogte van 3.600 meter moeten klimmen. Voor het Brussels Airport bereikt rond 21 uur, zal het toestel nog over Frankrijk en Luxemburg vliegen. De Solar Impulse vloog voor het eerst op 7 april 2010. Op 7 en 8 juli bleef Borschberg 26 uur onafgebroken in de lucht met het toestel, dankzij de zonne-energie die het de vorige dag had opgeslagen in zijn batterij. Het vliegtuig combineert de vleugelwijdte van een Airbus A340 (63,40 meter) met het gewicht van een auto (1.600 kilogram). Het team hoopt een tweede exemplaar te bouwen dat in 2013 en 2014 in vijf etappes rond de wereld zal vliegen. (Belga)