Vlamingen kennen gemiddeld 14.000 Nederlandse woorden

Woordenboek © Belga

Vlamingen en Nederlanders kennen zo goed als 14.000 woorden en 97,5 procent kent er zelfs 20.000. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een online woordentest, waaraan maar liefst 534.000 mensen deelnamen.

Met de online woordentest, ontwikkeld aan de Universiteit Gent, willen de Nederlandse publieke omroepen NTR en VPRO en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), weten hoeveel woorden Vlamingen en Nederlanders kennen.

Via woordentest.ugent.be moet van honderd woorden aangeven worden of het om een bestaand Nederlands woord gaat of niet, op basis van het aantal goede antwoorden krijgen deelnemers een schatting van hun kennis van de Nederlandse taal.

De woorden komen uit een lijst van 50.000 Nederlandse woorden, en ruim 20.000 niet-bestaande ‘woorden’. De test loopt nog en de resultaten worden begin december tijdens op een televisie-uitzending bekend gemaakt.

Scrabble

Toch zijn er al enkele eerste conclusies. Zo bleken niet alle ‘nepwoorden’ altijd even nep, er werden ongeveer 1.500 woorden minder dubieus of ronduit fout gemaakt. Ook werden een duizendtal ‘bestaande’ woorden die tot discussie leidden, door minder dubieuze alternatieven vervangen.

“Dit waren woorden die ooit gebruikt werden of op een andere manier op de lijst terechtgekomen zijn, maar nu enkel nog een spookbestaan in woordenboeken en scrabble- of wordfeulijsten lijken te hebben, ” verduidelijkt professor Marc Brysbaert (UGent).

Jeugdtest

Een laatste vaststelling is dat er een mooie kernwoordenschat bestaat. “Zo blijken 14.000 woorden door zo goed als iedereen gekend te zijn en 20.000 woorden door meer dan 97,5 procent van de deelnemers.”

Dit bracht de initiatiefnemers ertoe om een jeugdversie te ontwikkelen, op basis van de 20.000 woorden die door bijna iedereen gekend zijn. De jeugdtest is ook geschikt voor wie Nederlands als tweede taal spreekt. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content