Vlaanderen focust op energiezuinige woningen, niet op gezondheid bewoners

Vlaanderen mag zich aan een stortvloed van gezondheidsklachten verwachten als de overheid bij ventilatiesystemen niet meer de nadruk legt op het welzijn van de bewoners.

‘Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt ooit nog een passiefwoonst te betrekken’, zegt Gert Janssens uit Willebroek. Gert en Natalie Janssens en hun drie kinderen stootten na enige tijd in het nieuwe huis op het ene na het andere mankement. En hoe langer ze er woonden, hoe meer gezondheidsklachten.

‘De kinderen kregen eczeem, ademhalingsproblemen, zelfs open wonden op de huid’, aldus Janssens. ‘Wij kregen net als de kinderen hoestbuien, diverse huidreacties en periodes van misselijkheid tot en met braken.’ Pneumologieprofessor Wilfried De Backer van het UZ Antwerpen legde vrij snel het verband met de woning en adviseerde een onmiddellijke herstelkuur aan zee. ‘We merkten dat de problemen daar vanzelf verdwenen.’

In Nederland kent men die problemen al langer, en vooral op grotere schaal. Hele wijken kregen er sinds 2000 een zuinig ventilatiesysteem. ‘Er zijn hier honderdduizenden woningen, scholen en rusthuizen met slecht werkende ventilatiesystemen en warmtepompen’, zegt advocaat Martin de Witte, die een proefprocedure is gestart om herstel voor de gezondheidsproblemen af te dwingen.

Andy Camps van de XIOS Hogeschool ziet de bui voor Vlaanderen al hangen, nu ook hier de Europese isolatienormen voor energiezuinig bouwen stilaan strenger worden. ‘Bij gelijk welk ventilatiesysteem kunnen zich dezelfde problemen voordoen door dezelfde fouten: slecht ontwerp, plaatsing of onderhoud, of een combinatie daarvan.’

En voor energiezuinigheid zijn er in Vlaanderen wel normen, maar niet voor de gezondheid van de bewoners. Een decreetwijziging die er binnenkort moet komen lijkt daar ook niet op te focussen, zo bevestigt ook Hendrik Daem van ventilatiekoepel Ventibel. Wel komt er een onderzoek naar de risico’s van balansventilatie. ‘We kunnen maar leren van het buitenland en fouten trachten te voorkomen’, aldus Jan Schaerlaekens, adviseur bij Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A).

Nico Krols en Marleen Teugels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content