Vitamine K2 kan helpen tegen Parkinson

© Science Photo Library

Vitamine K2 kan nuttig zijn in de strijd tegen de ziekte van Parkinson.

De ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt door slecht werkende mitochondriën – dat zijn de energiefabriekjes van een cel. Een cel krijgt dus te weinig energie, waardoor ze kan afsterven. Dat kan onder meer voor problemen in de hersenen zorgen, en voor de typische symptomen van de ziekte, zoals ongecontroleerd beven.

Hoe de ziektebeelden juist ontstaan, is nog niet duidelijk, maar er zijn zeker genetische fouten (mutaties) in het spel. Neurowetenschapper Patrik Verstreken van de Leuvense tak aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie beschrijft met een aantal collega’s in het topvakblad Science het nut van vitamine K2 om de gevolgen van zo’n mutatie tegen te gaan. Ze gebruikten voor hun experimenten fruitvliegjes die, als gevolg van een fout in een gen dat ook bij Parkinsonpatiënten een rol speelt, niet meer kunnen vliegen.

Door het toedienen van vitamine K2 gingen de mitochondriën in de vliegencellen weer normaal werken, waardoor de diertjes opnieuw konden vliegen. Er moet nu worden nagegaan of het inzicht tot een efficiënte behandeling van de ziekte bij mensen kan leiden. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content