De eindejaarsperiode is traditioneel het moment waarop we op zoek gaan naar kerstgeschenken, decoratie of de perfecte feestoutfit. Maar wat een gezellige shoppinguitstap zou moeten worden, mondt vaak uit in het trotseren van een grote mensenmassa en het aanhoren van 'foute' kerstmuziek.

Een recente studie van doctoraatstudente Helena Van Kerrebroeck, Prof. Dr. Malaika Brengman en Prof. Dr. Kim Willems van de Vrije Universiteit Brussel toont aan dat een vlucht in Virtual Reality in dergelijke omstandigheden heilzame effecten kan hebben.

Voor het onderzoek werden shoppers in drukke winkelcentra uitgenodigd voor een virtueel sleeritje door een besneeuwd en feeëriek kerstlandschap. De virtuele sleerit werd ontwikkeld door het Belgisch digitaal agentschap Big Bad Wolf, dat de VR ervaring aanbiedt in samenwerking met verschillende winkelcentra in België.

Ontsnapping

De onderzoekers stelden vast dat de negatieve effecten ten gevolge van de stress en drukte tijdens de kerstaankopen sterk kunnen verlicht worden door shoppers een sleeritje in Virtual Reality aan te bieden.

Bij een vergelijking tussen gewone winkelbezoekers en zij die de virtuele sleerit maakten, bleek dat de Virtual Reality-gebruikers de plezierige sleerit als een tijdelijke 'ontsnapping' aan de drukte en stress rondom hen ervaren. Dit zorgt ervoor dat zij positiever ingesteld zijn en zich meer tevreden voelen over het winkelcentrum. Hoe drukker de gebruiker het winkelcentrum ervaart, hoe groter het 'ontsnappings'-effect van de VR-ervaring. (TE)

Begint de kerststress ook al wat te wegen bij jou? Bekijk dan deze video.

De eindejaarsperiode is traditioneel het moment waarop we op zoek gaan naar kerstgeschenken, decoratie of de perfecte feestoutfit. Maar wat een gezellige shoppinguitstap zou moeten worden, mondt vaak uit in het trotseren van een grote mensenmassa en het aanhoren van 'foute' kerstmuziek. Een recente studie van doctoraatstudente Helena Van Kerrebroeck, Prof. Dr. Malaika Brengman en Prof. Dr. Kim Willems van de Vrije Universiteit Brussel toont aan dat een vlucht in Virtual Reality in dergelijke omstandigheden heilzame effecten kan hebben. Voor het onderzoek werden shoppers in drukke winkelcentra uitgenodigd voor een virtueel sleeritje door een besneeuwd en feeëriek kerstlandschap. De virtuele sleerit werd ontwikkeld door het Belgisch digitaal agentschap Big Bad Wolf, dat de VR ervaring aanbiedt in samenwerking met verschillende winkelcentra in België. De onderzoekers stelden vast dat de negatieve effecten ten gevolge van de stress en drukte tijdens de kerstaankopen sterk kunnen verlicht worden door shoppers een sleeritje in Virtual Reality aan te bieden. Bij een vergelijking tussen gewone winkelbezoekers en zij die de virtuele sleerit maakten, bleek dat de Virtual Reality-gebruikers de plezierige sleerit als een tijdelijke 'ontsnapping' aan de drukte en stress rondom hen ervaren. Dit zorgt ervoor dat zij positiever ingesteld zijn en zich meer tevreden voelen over het winkelcentrum. Hoe drukker de gebruiker het winkelcentrum ervaart, hoe groter het 'ontsnappings'-effect van de VR-ervaring. (TE)Begint de kerststress ook al wat te wegen bij jou? Bekijk dan deze video.