Het menselijk lichaam heeft een heleboel organen of toepassingen die eigenlijk geen nut meer hebben. Denk maar aan het staartbeentje, een overblijfsel van de evolutie. Organen die vroeger in een andere context onmisbaar waren, maar nu 'versiering' blijken.

Of bijvoorbeeld kippenvel. Bij dieren essentieel om ervoor te zorgen dat ze niet afkoelen, maar bij de mens overbodig.

De nieuwszender VOX toont in een video hoe je op je eigen lichaam sporen van de evolutie kunt terugvinden.

Leukste voorbeeld is de musculus palmaris longus, een kleine spier in de arm. Ongeveer 15 procent van de bevolking heeft die spier niet meer. Om na te gaan of de spier aanwezig is leg je de arm neer, duim en pink tegen elkaar en beweeg je het hand naar boven. Komt er een dikke streep tevoorschijn op je pols, dan zit de musculus palmaris longus nog steeds in je arm. Maar geen nood als de spier niet meer aanwezig is. De spier heeft namelijk geen enkele impact op hoe sterk je bent of op het grijpvermogen. (AVE)

Het menselijk lichaam heeft een heleboel organen of toepassingen die eigenlijk geen nut meer hebben. Denk maar aan het staartbeentje, een overblijfsel van de evolutie. Organen die vroeger in een andere context onmisbaar waren, maar nu 'versiering' blijken. Of bijvoorbeeld kippenvel. Bij dieren essentieel om ervoor te zorgen dat ze niet afkoelen, maar bij de mens overbodig. De nieuwszender VOX toont in een video hoe je op je eigen lichaam sporen van de evolutie kunt terugvinden. Leukste voorbeeld is de musculus palmaris longus, een kleine spier in de arm. Ongeveer 15 procent van de bevolking heeft die spier niet meer. Om na te gaan of de spier aanwezig is leg je de arm neer, duim en pink tegen elkaar en beweeg je het hand naar boven. Komt er een dikke streep tevoorschijn op je pols, dan zit de musculus palmaris longus nog steeds in je arm. Maar geen nood als de spier niet meer aanwezig is. De spier heeft namelijk geen enkele impact op hoe sterk je bent of op het grijpvermogen. (AVE)