De beroemde foto werd genomen door astronaut William Anders, die de 'aardopgang' merkte door het raampje van de Apollo 8-capsule. Het wade vierde omwenteling van de maan en bij de drie voorgaande was de aarde niet te zien voor de astronauten. Enkel omdat boordcommandant Frank Borman de capsule liet roteren, zodat ze foto's konden nemen van het maanoppervlak, zagen de aarde voorbij de raampjes van de capsule passeren.

Wat volgde, was een conversatie die iedereen die wel eens een foto heeft moeten nemen in zeven haasten bekend zal voorkomen: de astronauten die elkaar aanmaanden om vaart te maken en de knop in te drukken voordat de kans verkeken was. Borman maakte eerst een zwart-witfoto. Uiteindelijk kreeg Anders nog net op tijd een Hasselbladcamera met kleurenfilm te pakken.

In de decennia die volgenden, kreeg Anders' foto een welhaast existentiële betekenis. De bemanning van Apollo 8 was de eerste in een baan om de maan, Bijgevolg was het ook de eerste keer dat de mensheid de aarde - en alle mensen die erop wonen - vanuit dat gezichtspunt te zien kreeg: een piepklein, kwetsbaar bolletje in het onmetelijke zwarte uitspansel van het heelal.

Een paar uur later volgde een ander memorabel moment uit de ruimtevaartgeschiedenis: de bemanning van Apollo 8 die live vanuit haar baan om de maan op kerstavond voorlas uit Genesis, het scheppingsverhaal uit de Bijbel.

De beroemde foto werd genomen door astronaut William Anders, die de 'aardopgang' merkte door het raampje van de Apollo 8-capsule. Het wade vierde omwenteling van de maan en bij de drie voorgaande was de aarde niet te zien voor de astronauten. Enkel omdat boordcommandant Frank Borman de capsule liet roteren, zodat ze foto's konden nemen van het maanoppervlak, zagen de aarde voorbij de raampjes van de capsule passeren.Wat volgde, was een conversatie die iedereen die wel eens een foto heeft moeten nemen in zeven haasten bekend zal voorkomen: de astronauten die elkaar aanmaanden om vaart te maken en de knop in te drukken voordat de kans verkeken was. Borman maakte eerst een zwart-witfoto. Uiteindelijk kreeg Anders nog net op tijd een Hasselbladcamera met kleurenfilm te pakken.In de decennia die volgenden, kreeg Anders' foto een welhaast existentiële betekenis. De bemanning van Apollo 8 was de eerste in een baan om de maan, Bijgevolg was het ook de eerste keer dat de mensheid de aarde - en alle mensen die erop wonen - vanuit dat gezichtspunt te zien kreeg: een piepklein, kwetsbaar bolletje in het onmetelijke zwarte uitspansel van het heelal. Een paar uur later volgde een ander memorabel moment uit de ruimtevaartgeschiedenis: de bemanning van Apollo 8 die live vanuit haar baan om de maan op kerstavond voorlas uit Genesis, het scheppingsverhaal uit de Bijbel.