‘Vet is de zesde menselijke basissmaak’

Naast de vier basissmaken (zout, zoet, zuur, bitter), kunnen sommige mensen niet alleen hartige smaken (umami) onderscheiden, maar ook vet.

Dat komt door het al dan niet voldoende aanwezig zijn van een bepaald type chemoreceptor in smaakpapillen, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek waarover de Sunday Telegraph bericht.

In sommige smaakpapillen blijkt de chemoreceptor CD36 in staat te zijn vetmoleculen te onderscheiden. Uit onderzoek aan de Washington University (St. Louis) blijkt dat het aantal van die chemoreceptoren in mond en neus varieert tussen individuen.

Personen met de helft minder CD36-chemoreceptoren waren acht keer minder in staat om vet in voedsel waar te nemen. Het betekent allicht dat sommige mensen meer vet eten omdat ze er minder bewust van zijn: ze proeven het minder.

“We willen uiteindelijk begrijpen hoe onze perceptie van vet in eten ons voedingspatroon beïnvloedt”, aldus professor Nada Abumrad, die een artikel schreef in Journal of Lipid Research.

Uit onderzoek bij dieren bleek dat een vetrijk dieet zou leiden tot een verminderde productie van CD36, waardoor die dieren minder gevoelig zouden zijn aan vet in voedsel. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content