De geelharige vlieg werd voor het eerst gespot in 1933 en dan opnieuw in 1948. Sindsdien hebben minstens 6 expedities gezocht naar het insect dat tot dusver enkel nog maar op een geïsoleerde rots in de Ukazi-heuvels ten oosten van de Keniaanse hoofdstad Nairobi werd gevonden.

De wetenschappers zijn er nog niet helemaal uit tot welke soort het insect precies behoort. De Mormotomyia hirsuta is 1 cm groot en lijkt met zijn harige poten meer op een spin dan op een vlieg. Zijn vleugels dienen bovendien tot niets, want de vlieg kan niet vliegen.

"We hebben nieuw materiaal verzameld voor moleculaire analyse om te zien waar de 'verschrikkelijke harige vlieg' precies past in het evolutionaire proces", zegt Robert Copeland van het International Center of Insect Physiology and Ecology in Nairobi.

De Mormotomyia hirsuta is het enige lid van zijn biologische familie. Volgens experts is dit de enige vliegenfamilie die enkel in Afrika voorkomt.

De geelharige vlieg werd voor het eerst gespot in 1933 en dan opnieuw in 1948. Sindsdien hebben minstens 6 expedities gezocht naar het insect dat tot dusver enkel nog maar op een geïsoleerde rots in de Ukazi-heuvels ten oosten van de Keniaanse hoofdstad Nairobi werd gevonden. De wetenschappers zijn er nog niet helemaal uit tot welke soort het insect precies behoort. De Mormotomyia hirsuta is 1 cm groot en lijkt met zijn harige poten meer op een spin dan op een vlieg. Zijn vleugels dienen bovendien tot niets, want de vlieg kan niet vliegen."We hebben nieuw materiaal verzameld voor moleculaire analyse om te zien waar de 'verschrikkelijke harige vlieg' precies past in het evolutionaire proces", zegt Robert Copeland van het International Center of Insect Physiology and Ecology in Nairobi. De Mormotomyia hirsuta is het enige lid van zijn biologische familie. Volgens experts is dit de enige vliegenfamilie die enkel in Afrika voorkomt.