Een geslachtsverandering is een drastische ingreep voor mensen die worstelen met het gevoel dat ze in het verkeerde lichaam zitten, dat ze in feite tot het andere geslacht behoren dan dat waarmee ze fysiek zijn opgezadeld. In de natuur hoeft het echter niet altijd zo extreem zwart-wit te zijn.

Er zijn vele voorbeelden van diersoorten, waarbij een beestje in de loop van zijn leven vanzelf van geslacht kan veranderen, al dan niet onder druk van omgevingsomstandigheden, zoals een afwijkende balans in de verhouding tussen beide geslachten.

Het vakblad Ecology Letters beschrijft een studie met koraalrifvissen, waarin werd nagegaan of ook de persoonlijkheid van de diertjes - in casu hun agressiviteit, iets wat in principe vooral aan het man-zijn is gebonden - verandert als ze van geslacht wisselen. Dat bleek niet het geval te zijn.

De agressiefste mannetjes waren ook als vrouwtje al verhoudingsgewijs erg agressief, en de vrouwelijkste vrouwtjes werden slappe mannetjes. Een geslachtsverandering gaat dus niet gepaard met een aanpassing van de persoonlijkheid.

Voor de betrokken soorten zou geslachtsverandering een sterke incentive kunnen zijn in het bewaren van een brede waaier aan gedragskenmerken in beide geslachten. (DD)

Een geslachtsverandering is een drastische ingreep voor mensen die worstelen met het gevoel dat ze in het verkeerde lichaam zitten, dat ze in feite tot het andere geslacht behoren dan dat waarmee ze fysiek zijn opgezadeld. In de natuur hoeft het echter niet altijd zo extreem zwart-wit te zijn. Er zijn vele voorbeelden van diersoorten, waarbij een beestje in de loop van zijn leven vanzelf van geslacht kan veranderen, al dan niet onder druk van omgevingsomstandigheden, zoals een afwijkende balans in de verhouding tussen beide geslachten. Het vakblad Ecology Letters beschrijft een studie met koraalrifvissen, waarin werd nagegaan of ook de persoonlijkheid van de diertjes - in casu hun agressiviteit, iets wat in principe vooral aan het man-zijn is gebonden - verandert als ze van geslacht wisselen. Dat bleek niet het geval te zijn. De agressiefste mannetjes waren ook als vrouwtje al verhoudingsgewijs erg agressief, en de vrouwelijkste vrouwtjes werden slappe mannetjes. Een geslachtsverandering gaat dus niet gepaard met een aanpassing van de persoonlijkheid. Voor de betrokken soorten zou geslachtsverandering een sterke incentive kunnen zijn in het bewaren van een brede waaier aan gedragskenmerken in beide geslachten. (DD)