Venus en Jupiter maken het gezellig met elkaar

Hoewel de planeten Venus en Jupiter in werkelijkheid ver uit elkaar staan, lijken ze elkaar de komende dagen bijna te knuffelen.

De planeten Venus en Jupiter staan de komende dagen vanuit ons gezichtspunt op één lijn.

Volgens wetenschappelijk magazine Eos zullen de twee elkaar op dinsdag 13 maart midden op de dag passeren. Beide planeten staan dan maar 3 graden uit elkaar oftewel de breedte van enkele vingers van op armlengte. Dat hoogtepunt is maandagavond en dinsdagavond goed te zien, aldus Eos.

Beide planeten kunnen vlak na zonsondergang met het blote oog in het zuidwesten waargenomen worden. Ongeveer rond 18.45 uur gaat de zon onder, waarna het koppel tot rond 19.15 uur zichtbaar is.

Volgens de Koninklijke Sterrenwacht van België zijn de planeten zelfs bij flauwe bewolking nog zichtbaar. De sterrenwacht meldt dat de planeten nog enkele weken op één lijn lijken te staan.

Nog meer planetaire evenementen
Venus is het best zichtbaar van de twee en lijkt daardoor groter. Maar Jupiter, die verder weg staat, heeft eigenlijk een 12 keer zo grote diameter.

Sterrenliefhebbers weten de laatste tijd niet waar eerst te kijken. Zo naderde de planeet Mars afgelopen maandag het dichtst bij de Aarde in meer dan twee jaar.

Maar dat is nog niet alles. In februari nam de Maan nog deel aan het hemelse dansje van het planetaire paar en dat zal opnieuw zo zijn in maart.

Het planetaire evenement waar in 2012 het meest naar wordt uitgekeken is de Venusovergang, waarbij Venus van op bepaalde plaatsen op de Aarde voor de zon schuift. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content