Tegen het einde van de eeuw zal de Italiaanse stad Venetië zowat dagelijks onder water lopen. Een duur en omstreden dammenproject, waar momenteel aan gewerkt wordt, zal daar niets aan kunnen verhelpen, zo blijkt uit een Italiaans onderzoek.

Wetenschappers van het Venetiaanse Instituut van Marinewetenschappen vergeleken de gegevens over het wegzinken van de grond in Venetië met de voorspellingen van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) over de stijging van de zeespiegel.

Voorzichtig

Venetianen spreken over acqua alta ('hoog water') wanneer het waterpeil boven de 110 cm stijgt. Dit komt zo'n vier keer per jaar voor. Maar het team van onderzoekers vermoedt dat het acqua alta tegen het einde van de eeuw de stad tussen de 30 en 250 keer per jaar zou kunnen bedreigen, wat een enorme impact op het plaatselijke milieu zou hebben.

"Dit zijn nog zeer voorzichtige schattingen, de realiteit zou wel eens veel erger kunnen zijn", zegt NASA-klimatoloog Vivien Gornitz op de website van New Scientist.

Het omstreden dammenproject, MOSE, dat in 2014 afgewerkt zal zijn, zal hoogstwaarschijnlijk onvoldoende efficiënt blijken om de stad droog te houden. "Het wordt hoog tijd dat de stad naar alternatieven gaat zoeken", aldus de onderzoekers.

Tegen het einde van de eeuw zal de Italiaanse stad Venetië zowat dagelijks onder water lopen. Een duur en omstreden dammenproject, waar momenteel aan gewerkt wordt, zal daar niets aan kunnen verhelpen, zo blijkt uit een Italiaans onderzoek.Wetenschappers van het Venetiaanse Instituut van Marinewetenschappen vergeleken de gegevens over het wegzinken van de grond in Venetië met de voorspellingen van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) over de stijging van de zeespiegel.Voorzichtig Venetianen spreken over acqua alta ('hoog water') wanneer het waterpeil boven de 110 cm stijgt. Dit komt zo'n vier keer per jaar voor. Maar het team van onderzoekers vermoedt dat het acqua alta tegen het einde van de eeuw de stad tussen de 30 en 250 keer per jaar zou kunnen bedreigen, wat een enorme impact op het plaatselijke milieu zou hebben. "Dit zijn nog zeer voorzichtige schattingen, de realiteit zou wel eens veel erger kunnen zijn", zegt NASA-klimatoloog Vivien Gornitz op de website van New Scientist.Het omstreden dammenproject, MOSE, dat in 2014 afgewerkt zal zijn, zal hoogstwaarschijnlijk onvoldoende efficiënt blijken om de stad droog te houden. "Het wordt hoog tijd dat de stad naar alternatieven gaat zoeken", aldus de onderzoekers.