Het snuiven van cocaïne kan leiden tot een plotse dood door hartstilstand.

Cocaïnegebruik wordt in bepaalde kringen graag als een 'gewone' recreatieve activiteit voorgesteld, waar zo goed als geen gevaar aan verbonden is.

Dat lijkt vooral een kwestie van wishfull thinking. De European Heart Journal publiceert gegevens die aantonen dat het snuiven van cocaïne verantwoordelijk is voor liefst 3 procent van de onverwachte sterfgevallen in Europa. Het waren in het onderzoek uitsluitend mannen die stierven, aan plotse problemen met het hart.

Er was geen enkel verband tussen de hoeveelheid van de drug in het lichaam en het risico op een aanval. Individuele personen reageren verschillend op soms zelfs lichte dosissen coke. Ook de omstandigheden van gebruik kunnen een rol spelen. De combinatie met roken en/of alcohol was in ieder geval sterk bezwarend.

De belangrijkste conclusie van het werk was dat er in principe geen 'veilig' cocaïnegebruik bestaat.

In Europa zouden er ondertussen al 12 miljoen regelmatige cocaïnegebruikers zijn. Momenteel wordt nog niet bij alle gevallen van plots overlijden onderzocht of er cocaïnegebruik in het spel was.

Dirk Draulans

Het snuiven van cocaïne kan leiden tot een plotse dood door hartstilstand. Cocaïnegebruik wordt in bepaalde kringen graag als een 'gewone' recreatieve activiteit voorgesteld, waar zo goed als geen gevaar aan verbonden is. Dat lijkt vooral een kwestie van wishfull thinking. De European Heart Journal publiceert gegevens die aantonen dat het snuiven van cocaïne verantwoordelijk is voor liefst 3 procent van de onverwachte sterfgevallen in Europa. Het waren in het onderzoek uitsluitend mannen die stierven, aan plotse problemen met het hart. Er was geen enkel verband tussen de hoeveelheid van de drug in het lichaam en het risico op een aanval. Individuele personen reageren verschillend op soms zelfs lichte dosissen coke. Ook de omstandigheden van gebruik kunnen een rol spelen. De combinatie met roken en/of alcohol was in ieder geval sterk bezwarend. De belangrijkste conclusie van het werk was dat er in principe geen 'veilig' cocaïnegebruik bestaat. In Europa zouden er ondertussen al 12 miljoen regelmatige cocaïnegebruikers zijn. Momenteel wordt nog niet bij alle gevallen van plots overlijden onderzocht of er cocaïnegebruik in het spel was. Dirk Draulans