Algemeen wordt aangenomen dat het drinken van minstens acht glazen water per dag goed is voor het lichaam en de geest. Veel water drinken zorgt voor een mooie huid, reinigt je lichaam, helpt bij het afvallen en gaat hoofdpijn tegen. Fout, beweren wetenschappers nu. Want daar is geen enkel hard bewijs voor. Dat schrijft de Britse krant The Independent.

Onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania in het Amerikaanse Philadelphia vonden geen enkele studie die het drinken van acht glazen per dag aanbeveelt. Ze concludeerden dat gezonde mensen zich geen zorgen hoeven te maken over hun dagelijkse waterinname, aangezien we voldoende vocht op andere manieren binnenkrijgen, bijvoorbeeld via dranken zoals thee, koffie en via ons voedsel.

Het misverstand lijkt te zijn ontstaan door een studie uit 1945 waarin volwassenen werd aanbevolen dagelijks 2,5 liter vocht in te nemen, 1 mililiter voor elke geconsumeerde calorie. Het cruciale gedeelte van deze aanbeveling - "de grootste hoeveelheid zit reeds in ons voedsel" - wordt meestal over het hoofd gezien.

Ook dranken, zoals thee, koffie, cola en alcohol mogen worden meegerekend. Thee, koffie en zelfs lichte alcoholische dranken, ook al zijn ze licht vochtafdrijvend, dragen juist bij tot een betere hydratatie.

Te veel water drinken kan dan weer gevaarlijk zijn en resulteren in waterintoxicatie, een te laag zoutgehalte in het bloed of zelfs de dood.

Wat wel bewezen is, is het drinken van een glas water voor het slapengaan om een kater tegen te gaan.

Algemeen wordt aangenomen dat het drinken van minstens acht glazen water per dag goed is voor het lichaam en de geest. Veel water drinken zorgt voor een mooie huid, reinigt je lichaam, helpt bij het afvallen en gaat hoofdpijn tegen. Fout, beweren wetenschappers nu. Want daar is geen enkel hard bewijs voor. Dat schrijft de Britse krant The Independent.Onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania in het Amerikaanse Philadelphia vonden geen enkele studie die het drinken van acht glazen per dag aanbeveelt. Ze concludeerden dat gezonde mensen zich geen zorgen hoeven te maken over hun dagelijkse waterinname, aangezien we voldoende vocht op andere manieren binnenkrijgen, bijvoorbeeld via dranken zoals thee, koffie en via ons voedsel.Het misverstand lijkt te zijn ontstaan door een studie uit 1945 waarin volwassenen werd aanbevolen dagelijks 2,5 liter vocht in te nemen, 1 mililiter voor elke geconsumeerde calorie. Het cruciale gedeelte van deze aanbeveling - "de grootste hoeveelheid zit reeds in ons voedsel" - wordt meestal over het hoofd gezien.Ook dranken, zoals thee, koffie, cola en alcohol mogen worden meegerekend. Thee, koffie en zelfs lichte alcoholische dranken, ook al zijn ze licht vochtafdrijvend, dragen juist bij tot een betere hydratatie.Te veel water drinken kan dan weer gevaarlijk zijn en resulteren in waterintoxicatie, een te laag zoutgehalte in het bloed of zelfs de dood. Wat wel bewezen is, is het drinken van een glas water voor het slapengaan om een kater tegen te gaan.