‘Veel kankerpatiënten krijgen nog vaak de verkeerde behandeling’

Jean-Jacques Cassiman © Belga

“Er is zo’n snelle evolutie in de behandeling van kanker dat er bij oncologen een grote nood is aan concrete informatie over het succes van al die behandelingen”, zegt Jean-Jacques Cassiman in Z-Talk Goossens.

“Jammer genoeg bestaan er geen cijfers over de effectiviteit van kankerbehandelingen,” zegt ook Luc Verelst. Verelst, die zijn vermogen vergaarde als bouwondernemer. Toen hij enkele jaren geleden geconfronteerd werd met de baarmoederkanker van zijn zus was hij verbijsterd over het gebrek aan informatie over succesvolle kankerbehandelingen. Daarom besloot hij een deel van zijn vermogen in kankeronderzoek te investeren en daarnaast ook een website op te richten, waarop hij betrouwbare informatie wil plaatsen over de effectiviteit van kankertherapieën. Momenteel loopt op zijn initiatief een studie om de doeltreffendheid van de therapieën voor baarmoederkanker te meten. Het is de eerste keer dat zo’n studie gebeurt in België. Hij hoopt dat dit model nadien voor de andere kankers kan toegepast worden.

Professor en voorzitter van de Vlaamse Kanker Liga Jean-Jacques Cassiman erkent dat die informatie ontbreekt. “Er is zo’n snelle evolutie in de behandeling van kanker en bovendien moet je de behandeling telkens aan de persoon aanpassen dat er bij oncologen een grote nood is om te beschikken over concrete informatie over het succes van al die behandelingen.” Als patiënt vraag je dus maar beter een second opinion en stel je best de juiste vragen.

‘Kankerbehandeling wordt onbetaalbaar’
“We rijden momenteel in volle vaart naar een blinde muur, ” meent Luc Verelst. “Jaarlijks zijn er in België 60.000 mensen die kanker krijgen, 25.000 die eraan sterven en de geneesmiddelen worden alsmaar duurder.”

Hij maakt zich boos dat in het fameuze Kankerplan van minister Laurette Onkelinckx slechts 200 miljoen wordt uitgetrokken, terwijl het redden van de banken blijkbaar miljarden mag kosten.
“Neem maar alvast een goede privéverzekering, want de overheid zal in de toekomst al die kankerbehandelingen niet meer kunnen betalen. Nu al bedraagt de jaarlijkse kost van die therapieën 5 miljard euro,” waarschuwt Verelst.

Professor Cassiman treedt hem daarin bij: “We zien dat therapieën nu vaak 100.000 tot 200.000 euro per patiënt per jaar kosten, dat is onmogelijk vol te houden. De overheid zal in de toekomst prioriteiten moeten stellen. Zo zullen oudere mensen met een zwakke gezondheid in de toekomst wellicht geen therapie meer kunnen krijgen. En aangezien de levensverwachting stijgt, neemt die groep ook zienderogen toe. ” Wie het geld niet heeft zal zich dus meteen veroordeeld zien tot palliatieve zorg.

Klik hier voor een fragmentVolgens Luc Verelst zouden de kankergeneesmiddelen veel goedkoper kunnen worden als het onderzoek veel sneller kan gebeuren. “De procedures, de bureaucratie maken dat een geneesmiddel te lang in de pijplijn zit, en nadien moet de farmaceutische industrie dat in enkele jaren terugverdiend krijgen omdat het patent zal vervallen. Als we patenten kunnen verlengen in de tijd en de ontwikkelingsfase inkorten zullen geneesmiddelen veel goedkoper worden,” zegt Luc Verelst. Maar of een patentverlenging in goede aarde zal vallen bij de generische industrie, dat is een ander paar mouwen.

Z-Talk Goossens vanaf zaterdag om 11 uur op Kanaal Z.

reliablecancertherapies.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content