Vaticaan: ‘Er bestaat geen buitenaardse Jezus’

De Amerikaanse ruimtesonde New Horizons op weg naar de voormalige planeet Pluto. © Reuters

Nu de wetenschap er steeds meer van overtuigd is dat er buitenaards leven bestaat buiten ons zonnestelsel, heeft ook het Vaticaan het een en ander te vertellen over het onderwerp.

José Gabriel Funes, het hoofd van het astronomieprogramma van het Vaticaan, vindt de recente aankondiging van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa over een aardeachtige planeet ‘fantastisch nieuws’. De met de ruimtetelescoop Kepler ontdekte nieuwe planeet bevindt zich in de bewoonbare zone naast een andere zonneachtige ster. Er kan water stromen, wat een van de basisvoorwaarden voor leven is.

‘De mogelijkheid bestaat dat er leven is en zelfs een vorm van intelligent leven’, zegt Funes aan het persagentschap AFP. ‘Maar ik denk niet wat we ooit een Mr. Spock zullen ontmoeten’, waarschuwt hij.

Funes beweert al jaren dat er niet noodzakelijk een conflict hoeft te zijn tussen de mogelijkheid van buitenaards leven – zelfs intelligent leven – en de leer van de Katholieke Kerk. ‘Net zoals er op Aarde een veelheid aan wezens is, kan er ook andere leven, zelfs intelligent leven, bestaan dat door God werd geschapen’, zo vertelde Funes al in 2008 aan The New York Times. ‘Dit staat niet in contrast met ons geloof omdat er geen limieten staan op de creatieve vrijheid van God.’

Buitenaardse broeder

‘Of om het met de woorden van Franciscus van Assisi te zeggen, als we sommige Aardse wezens als ‘broeders’ en ‘zusters’ beschouwen, waarom kunnen we dan ook niet spreken van een ‘buitenaardse broeder’? Ook hij zou tot de schepping behoren’, aldus de geestelijke.

De ontdekking van intelligent leven betekent volgens Funes echter niet dat er ook een andere Jezus is. ‘De incarnatie van de zoon van God is een unieke gebeurtenis in de geschiedenis van de mensheid en van het universum en als er intelligent leven is op een andere planeet, is dat niet in tegenspraak met het christelijke geloof.’

De paus liet vorig jaar overigens weten dat als een alien hem zou vragen om gedoopt te worden, hij uiteraard zou instemmen, want Jezus is er ook voor hen. Al is de kans dat er plots een Marsmannetje voor de deur van de paus staat, redelijk onbestaand.

Goede raad

Funes heeft tot slot nog een goede raad voor gelovigen die de wetenschap achter de zoektocht naar buitenaards leven beter willen begrijpen. ‘De Bijbel is geen wetenschappelijk boek. Als we wetenschappelijke antwoorden op onze vragen gaan zoeken in de Bijbel, dan vergissen we ons.’

De Bijbel geeft een antwoord op ‘grote vragen’ zoals ‘wat is onze rol in het universum?’ De wetenschappelijke zoektocht naar kennis over leven buiten ons zonnestelsel kan ons helpen om ‘onszelf te begrijpen, onze mogelijkheden, maar ook onze limieten’. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content