Vader van het internet waarschuwt: ’21e eeuw wordt een vergeten eeuw’

Vint Cerf © Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Vint Cerf , een van de zogenaamde ‘vaders van het internet’, adviseert om belangrijke documenten en foto’s uit te printen, zodat ze voor de geschiedenis bewaard kunnen blijven.

Vinton ‘Vint’ Cerf, een vicepresident van Google en internetontwerper, vreest dat toekomstige geschiedkundigen niets over ons leven zullen kunnen te weten komen door de manier waarop we informatie op de harde schijf van onze computers of ‘in de cloud’ opslaan.

Door de steeds sneller evoluerende digitale revolutie en het toenemend aantal verouderde systemen dreigen onze geliefde herinneringen en foto’s immers verloren te gaan. ‘We maken het allemaal mee’, vertelt Cerf aan de BBC. ‘Oude documenten of presentaties zijn soms niet meer leesbaar met de nieuwste versie van een bepaalde software.’

Cerf vergelijkt het mogelijke verlies van data met de middeleeuwen, een tijdperk waarover weinig is geweten omdat er haast geen geschreven documenten overgebleven zijn. Hij noemt de 21e eeuw een mogelijk ‘digital Dark Age’.

Digitaal perkament

De internetpionier raadt daarom aan om fysieke kopieën van belangrijke documenten te maken, zodat ze de geschiedenis overleven. ‘Door foto’s te digitaliseren denken we dat ze daardoor langer blijven bestaan, maar daar kunnen we ons weleens in vergissen’, aldus Cerf op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science (AAAS).

Daarnaast lanceert Cerf het idee van een soort ‘digitaal perkament’ dat elk stukje software en hardware bewaart op servers en in de cloud zodat ze nooit verouderd raken. Op die manier worden onze dierbare herinneringen toegankelijk voor toekomstige generaties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content