Op 23 april start de Europese vaccinatieweek. De Vlaamse vaccinatiecampagne staat dit jaar in het teken van het thema zwangerschap en vaccinatie.

Vaccinatie vóór de zwangerschap is eigenlijk het meest aangewezen. Op dat moment kunnen nog alle vaccins toegediend worden. Ook tijdens de zwangerschap kunnen sommige vaccins nog veilig toegediend worden, terwijl andere beter uitgesteld worden tot na de bevalling. Tijdens de zwangerschap kan
bijvoorbeeld perfect gevaccineerd worden tegen kinkhoest, een ziekte die erg besmettelijk is voor pasgeborenen.

Vlaamse vaccinatiecampagne 2011
De voorbije dagen doken berichten op over het opnieuw oprukken van kinderziektes als mazelen, kinkhoest en bof omwille van vaccinatievrees bij sommige ouders. Bedoeling van de nieuwe campagne is nu om vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen nog beter te informeren over de voordelen van vaccinaties.

De vaccinatiegraad bij zuigelingen ligt in Vlaanderen al enkele jaren boven de 95 procent. Toch blijft het volgens minister Vandeurzen belangrijk om de mensen te blijven informeren over de voordelen van vaccinaties. "Die voordelen zijn veel groter dan de mogelijke risico's van vaccins of het niet-vaccineren", aldus Vandeurzen. (Belga/INM)

Op 23 april start de Europese vaccinatieweek. De Vlaamse vaccinatiecampagne staat dit jaar in het teken van het thema zwangerschap en vaccinatie. Vaccinatie vóór de zwangerschap is eigenlijk het meest aangewezen. Op dat moment kunnen nog alle vaccins toegediend worden. Ook tijdens de zwangerschap kunnen sommige vaccins nog veilig toegediend worden, terwijl andere beter uitgesteld worden tot na de bevalling. Tijdens de zwangerschap kan bijvoorbeeld perfect gevaccineerd worden tegen kinkhoest, een ziekte die erg besmettelijk is voor pasgeborenen. Vlaamse vaccinatiecampagne 2011 De voorbije dagen doken berichten op over het opnieuw oprukken van kinderziektes als mazelen, kinkhoest en bof omwille van vaccinatievrees bij sommige ouders. Bedoeling van de nieuwe campagne is nu om vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen nog beter te informeren over de voordelen van vaccinaties. De vaccinatiegraad bij zuigelingen ligt in Vlaanderen al enkele jaren boven de 95 procent. Toch blijft het volgens minister Vandeurzen belangrijk om de mensen te blijven informeren over de voordelen van vaccinaties. "Die voordelen zijn veel groter dan de mogelijke risico's van vaccins of het niet-vaccineren", aldus Vandeurzen. (Belga/INM)