Vaccin Mexicaanse griep veroorzaakt mogelijk slaapziekte

© Reuters

In Finland kregen in 2009 en 2010 zowat 60 kinderen tussen 4 en 19 de ziekte.

Inenting met het vaccin tegen Mexicaanse griep verhoogt bij kinderen en adolescenten mogelijk de kans op narcolepsie, ook wel slaapziekte genoemd.

In België zijn er voorlopig geen gevallen bekend, maar in Finland is het aantal gevallen drie keer zoveel als de voorgaande jaren. Negentig procent van de jonge patiënten werd ziek tussen de twee en tien weken na de inenting tegen Mexicaanse griep.

De kans om narcolepsie te krijgen, ligt volgens het Finse Nationaal Gezondheidsinstituut, na inenting bij kinderen negen keer hoger dan normaal.

Alleen in Scandinavië
Opmerkelijk is dat het verband tussen het vaccin Pandemrix en de ziekte bij kinderen niet buiten de Scandinavische landen is gevonden. “Waarschijnlijk is de ziekte het gevolg van het vaccin en de combinatie van een aantal andere factoren”, aldus het Finse gezondheidsinstituut.

Wereldwijd zijn bij campagnes meer dan 90 miljoen mensen ingeënt tegen de H1N1-griep, van wie ongeveer 2,5 miljoen Finnen sinds de herfst van 2009. In België is voorlopig geen verband gevonden tussen de ziekte en het vaccin. Er werden in ons land dan ook slechts een beperkt aantal, 20.000, kinderen ingeënt. “In Finland is nagenoeg de hele bevolking ingeënt. Dat is bij ons niet het geval, enkel de risicogroepen kregen het vaccin”, zegt viroloog Marc Van Ranst.

Het verband tussen het vaccin en narcolepsie wordt verder onderzocht en momenteel loopt er ook een Europese studie.

Narcolepsie is een neurologische ziekte waardoor de patiënt zelfs bijvoldoende nachtrust overdag geregeld in slaap valt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content