Unieke beelden van rouwende chimpansee

Wetenschappers hebben een ontroerend tafereel gefilmd waarbij te zien is hoe een chimpanseemoeder mogelijk rouwt om haar dode jong.

Chimpansees lijken een gelijkaardig rouwproces te vertonen als de mens, zo schrijven wetenschappers van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in het American Journal of Primatology. Ze filmden in een reservaat in Zambia het gedrag van een chimpanseemoeder die schijnbaar het verlies van haar 16 maanden oude jong verwerkt.

Het filmpje toont hoe de aap van op een korte afstand over haar dode jong waakt. Af en toe gaat ze naar het lichaampje toe en raakt ze het hoofdje en nek aan met haar vingers om er zich van te vergewissen dat het jong dood is.

De beelden zijn uniek omdat er nog maar weinig geweten is over hoe primaten reageren op de dood van naasten en of ze om hen rouwen.

Chimpansees zijn nauw verwant aan de mens. Net zoals de mens gebruiken ze voorwerpen, jagen ze in groep en maken ze plannen. Chimpansees behoren bovendien tot de weinige dieren die zichzelf kunnen herkennen in een spiegel.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content