Tyrannosaurus rex of rouge? Dinosaurussen hadden mogelijk lippen

T rex © EPA

De T rex zoals hij nu wordt afgebeeld, boezemt heel wat angst in. Maar volgens wetenschappers zou hij weleens een facelift kunnen gebruiken.

Volgens nieuw onderzoek uit Canada zouden de tientallen vervaarlijk uitziende, puntige tanden bij de T rex eigenlijk verdoken hebben gezeten achter een paar dunne, schubachtige lippen. ‘In de populaire cultuur worden dinosaurussen afgebeeld als woeste beesten, maar zo zagen ze er eigenlijk niet uit’, zegt paleontoloog Robert Reisz van de Universiteit van Toronto aan The Guardian. Hij stelt de voorstelling van de T rex zoals we die kennen uit Jurassic Park in vraag en suggereert dat zijn tanden in werkelijkheid niet uitstaken wanneer zijn mond gesloten was.

Hij baseert zijn theorie op het laagje dunne glazuur dat de tanden van de T rex en andere theropoden bedekte. Reisz vergeleek dit met reptielen van nu om te zien hoe zij dit kwetsbare glazuur gehydrateerd houden en hun tanden beschermen tegen verrotting. ‘Als je tanden uitsteken, kan je het glazuur niet hydrateren. En kan je je tanden ook niet goed onderhouden.’

Niet zo gek

Krokodillen weten dit te omzeilen door heel wat tijd in het water door te brengen, terwijl varanen dan weer lippen hebben. Aangezien de T rex niet in water leefde, had hij mogelijk dus ook lippen die zijn tanden vochtig hielden.

Hoewel de studie nog steeds aan de gang is, vreest Reisz dat de resultaten van zijn onderzoek wel wat ophef kunnen veroorzaken bij mensen die verantwoordelijk zijn voor de afbeelding van hoe de dinosaurussen er miljoenen jaren geleden hebben uitgezien. ‘Ze zien er dan misschien minder gevaarlijk uit zonder hun uitstekende tanden, maar het zijn nog altijd grote, imponerende dieren die de grootste roofdieren van hun tijd waren.’

Toch is het idee van lippen bij de T rex niet zo gek als het misschien klinkt. Kleine theropoden zoals de velociraptor worden tegenwoordig vaker afgebeeld met lippen. De grotere theropoden zoals de T rex zijn doorgaans altijd te zien met blote tanden. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content