De Nobelprijs voor Chemie gaat dit jaar naar de Amerikanen Robert Lefkowitz en Brian Kobilka. Ze kregen de onderscheiding voor hun pionierswerk naar zogenaamde G-proteïnegekoppelde receptoren (GPCR). Dat heeft de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen bekendgemaakt.

Receptoren maken het mogelijk dat elke cel zich bewust is van zijn omgeving, aldus de Academie. G-proteïnegekoppelde receptoren bestaan "uit een hele familie van receptoren". Bijna de "helft van alle geneesmiddelen bereikt zijn effect door G-proteïnegekoppelde receptoren".

Lefkowitz maakt deel uit van Duke University Medical Center in Durham, North Carolina. Hij paste in 1968 radioactiviteit toe om celreceptoren op te sporen. Kobilka is aangesloten bij de Stanford University School of Medicine in California.

De Nobelprijs voor Chemie is goed voor 930.000 euro, 20 procent minder dan andere jaren vanwege de financiële en economische crisis.

Dinsdag had de Academie de Nobelprijs voor Fysica aan de Fransman Serge Haroche en de Amerikaan David Wineland toegekend voor hun werk in de kwantumfysica. Een dag eerder ging de Nobelprijs voor Geneeskunde naar de Brit John Gurdon en de Japanner Shinya Yamanaka voor hun werk in stamcelonderzoek.

Donderdag volgt nog Literatuur, vrijdag Vrede en maandag Economie. (Belga/TE)

De Nobelprijs voor Chemie gaat dit jaar naar de Amerikanen Robert Lefkowitz en Brian Kobilka. Ze kregen de onderscheiding voor hun pionierswerk naar zogenaamde G-proteïnegekoppelde receptoren (GPCR). Dat heeft de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen bekendgemaakt. Receptoren maken het mogelijk dat elke cel zich bewust is van zijn omgeving, aldus de Academie. G-proteïnegekoppelde receptoren bestaan "uit een hele familie van receptoren". Bijna de "helft van alle geneesmiddelen bereikt zijn effect door G-proteïnegekoppelde receptoren". Lefkowitz maakt deel uit van Duke University Medical Center in Durham, North Carolina. Hij paste in 1968 radioactiviteit toe om celreceptoren op te sporen. Kobilka is aangesloten bij de Stanford University School of Medicine in California. De Nobelprijs voor Chemie is goed voor 930.000 euro, 20 procent minder dan andere jaren vanwege de financiële en economische crisis. Dinsdag had de Academie de Nobelprijs voor Fysica aan de Fransman Serge Haroche en de Amerikaan David Wineland toegekend voor hun werk in de kwantumfysica. Een dag eerder ging de Nobelprijs voor Geneeskunde naar de Brit John Gurdon en de Japanner Shinya Yamanaka voor hun werk in stamcelonderzoek. Donderdag volgt nog Literatuur, vrijdag Vrede en maandag Economie. (Belga/TE)