Er is voldoende geld ingezameld voor de aanvang van de bouw van een nieuwe beschermende sarcofaag die de radioactieve resten van de kerncentrale in het Oekraïense Tsjernobyl moet afschermen.
De nieuwe sarcofaag zou tegen 2015 geïnstalleerd moeten zijn. De voormalige Sovjetrepubliek kreeg internationale hulp ter waarde van 941 miljoen dollar (671 miljoen euro) om de constructie van staal en beton te realiseren. Door de kernramp in het Japanse Fukushima werd door de internationale gemeenschap sneller geld vrijgemaakt voor Tsjernobyl.

Het project zal in totaal zo'n 1,5 miljard euro kosten. Alleen al de sarcofaag zelf kost zo'n 990 miljoen euro. Daarnaast willen de Oekraïense autoriteiten ook nucleaire veiligheidssystemen installeren en het gebied rond de centrale schoonmaken. Het resterende geld zal tijdens de bouwwerken ingezameld worden.

25 jaar
Na de kernramp in 1986 bouwden de Sovjets een versterkte betonnen stolp over de resten van de reactor, die tijdens een elektriciteitstest op hol sloeg. De sarcofaag toont tekenen van verval en is op sommige plaatsen hoogradioactief, waardoor herstel of vervanging moeilijk is.

De 108 meter hoge constructie, die zo'n 20.000 ton weegt, zal in de buurt van de reactor geassembleerd worden en daarna op rails over de bestaande sarcofaag geschoven worden.

Tsjernobyl, 's werelds grootste kernramp, vierde dit jaar zijn 25e verjaardag. Door de ontploffingen en branden in de kerncentrale dreef een radioactieve wolk tot over West-Europa. (Belga/TE)

Er is voldoende geld ingezameld voor de aanvang van de bouw van een nieuwe beschermende sarcofaag die de radioactieve resten van de kerncentrale in het Oekraïense Tsjernobyl moet afschermen. De nieuwe sarcofaag zou tegen 2015 geïnstalleerd moeten zijn. De voormalige Sovjetrepubliek kreeg internationale hulp ter waarde van 941 miljoen dollar (671 miljoen euro) om de constructie van staal en beton te realiseren. Door de kernramp in het Japanse Fukushima werd door de internationale gemeenschap sneller geld vrijgemaakt voor Tsjernobyl. Het project zal in totaal zo'n 1,5 miljard euro kosten. Alleen al de sarcofaag zelf kost zo'n 990 miljoen euro. Daarnaast willen de Oekraïense autoriteiten ook nucleaire veiligheidssystemen installeren en het gebied rond de centrale schoonmaken. Het resterende geld zal tijdens de bouwwerken ingezameld worden. 25 jaar Na de kernramp in 1986 bouwden de Sovjets een versterkte betonnen stolp over de resten van de reactor, die tijdens een elektriciteitstest op hol sloeg. De sarcofaag toont tekenen van verval en is op sommige plaatsen hoogradioactief, waardoor herstel of vervanging moeilijk is. De 108 meter hoge constructie, die zo'n 20.000 ton weegt, zal in de buurt van de reactor geassembleerd worden en daarna op rails over de bestaande sarcofaag geschoven worden. Tsjernobyl, 's werelds grootste kernramp, vierde dit jaar zijn 25e verjaardag. Door de ontploffingen en branden in de kerncentrale dreef een radioactieve wolk tot over West-Europa. (Belga/TE)