Trump ondertekent NASA-begroting: in 2030 bemande missie naar Mars

© /

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag zijn handtekening gezet onder de begroting van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA en aldus ook de plannen voor bemande exploratie van Mars.

De NASA krijgt dit jaar 19,5 miljard dollar, mag het Internationaal Ruimtestation ISS tot minstens 2024 exploiteren en mag ook eventueel commerciële ruimteschepen gebruiken voor transport naar de spacemeccano.

De begroting formaliseert ook de plannen van NASA om eventueel een mens naar de Rode Planeet te sturen, door het hoofd van de overheidsdienst op te leggen tegen 1 december met een daartoe strekkend stappenplan uit te pakken. De eerste missie zou in de jaren dertig van deze eeuw moeten plaatsvinden.

De tekst beklemtoont ook het belang van de bemande capsule Orion, die een Europese servicemodule krijgt, en van een nieuwe draagraket die “Space Launch System” is gedoopt.

“Zowat zes decennia lang heeft het werk van de NASA miljoenen Amerikanen geïnspireerd om zich ver verwijderde werelden en een betere toekomst hier op Aarde te verbeelden”, zei het Republikeinse staatshoofd.

Hij herinnerde aan de eerste stappen van een mens op de Maan, in 1969, en noemde dit “een groots moment in onze geschiedenis”.

Trump maakte zich ook sterk dat de nieuwe wet werkgelegenheid zal scheppen. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat waren het een zelzame keer unaniem eens over de begrotingswet voor de NASA. Die ziet slechts één procent op haar begroting gekort terwijl andere diensten veel gevoeliger met de hakbijl kennis maken.

Partner Content