Titanic rot langzaam weg

Het legendarische schip dreigt voorgoed te verdwijnen.

Door de krachtige golfstromen, ijzeretende organismen en wellicht ook menselijke achteloosheid dreigt het gezonken schip RMS Titanic langzaam weg te rotten, beweren wetenschappers in National Geographic.

Nadat het schip in 1912 naar de zeebodem zonk, werd het pas in 1985 teruggevonden op zo’n 100 kilometer van de kust van Newfoundland. Maar ondertussen heeft de tijd de Titanic hard aangetast.

Zo herbergt de Titanic heel wat marineleven. Weekdieren, microscopische bacteriën en schimmels vreten het schip langzaam op en laten roestpegels achter op het wrak. Ook de sterke en onvoorspelbare golfstromen op de zeebodem, die vergelijkbaar zijn met de kracht van orkanen, eisen hun tol.

Tenslotte is ook de mens verantwoordelijk voor het verdwijnen van de Titanic. Schepen met wetenschappers, filmmakers en toeristen lieten in het verleden massa’s afval achter op de plek en onderwater robots richtten aanzienlijke schade aan door op het schip te landen of er tegen aan te botsen.

“Iedereen heeft wel een andere mening over hoe lang de Titanic enigszins intact zal blijven”, zegt specialist Bill Lange van de Woods Hole Oceanographic Institution in Massachusetts. “Sommigen denken dat de boeg binnen een jaar of twee zal instorten, anderen denken dat ze er nog honderden jaren zal blijven.”

Titanic, de videogame

Wetenschappers gaan binnenkort van start met de “virtuele berging” van de Titanic. Een team van experts van verschillende organisaties zal aan de hand van 3D-technieken een gedetailleerd beeld proberen te schetsen van de toestand van het schip en de site op de bodem van de Atlantische Oceaan waar het wrak zijn laatste rustplaats vond. Daarbij zal nauwkeurig in acht worden genomen dat de onderwater robots het schip niet zullen aanraken.

De resultaten van deze expedities zullen later op de website www.expeditiontitanic.com verschijnen, waar bezoekers een virtuele rondleiding krijgen van het wrak en de omgeving er rond. Want simulaties van de Titanic zijn uiteindelijk alles wat er van het legendarische passagiersschip zullen overblijven.

De RMS Titanic was ’s werelds grootste passagiersschip toen het op 10 april 1912 voor zijn eerste reis vanuit het Britse Southampton vertrok naar New York. Vier dagen later kwam het schip in aanvaring met een ijsberg en zonk. Meer dan 1.500 van de 2201 passagiers kwamen om het leven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content