The Da Vinci (DNA) Code: zoektocht naar DNA van Leonardo da Vinci in ‘grafmysterie’

Leonardo da Vinci © Wikipedia

Een internationaal team van wetenschapers gaat op zoek naar genetisch materiaal van Leonardo da Vinci. Daarmee hopen ze nieuwe inzichten te verwerven over zijn leven en persoonlijkheid, maar ook over zijn graf.

Een team van genetici, archeologen en kunsthistorici uit verschillende landen slaan de handen in elkaar om onder meer het grafmysterie te ontrafelen. Zij hopen DNA-materiaal te vinden die da Vinci nagelaten heeft in zijn schilderijen, dagboeken en tekeningen. Er zal onder andere gezocht worden naar overgebleven vingerafdrukken, huidschilfers en haar. Dat meldt Human Evolution.

Da Vinci werd oorspronkelijk in 1519 begraven in de kapel van Saint-Florentin in het kasteel van Amboise in Frankrijk. Maar het gebouw werd later vernietigd en men beweert dat de restanten in de 19de eeuw opnieuw begraven werden in de kapel Saint-Hubert, ook in het kasteel van Amboise. Maar een gedenkplaat boven zijn graf waarschuwt dat het maar om de ‘vermoedelijke overblijfselen’ van zijn lichaam gaat.

Handgeschreven dagboeken

Door DNA-onderzoek met geavanceerde technologieën zouden de wetenschappers eindelijk uitsluitsel kunnen geven. De eerste testen worden uitgevoerd op het werk ‘de Aanbidding der Wijzen’: een werk uit 1481 dat momenteel gerestaureerd wordt in Italië. Als ze daar DNA op vinden, zullen de experten het kunnen vergelijken met DNA van levende nabestaanden om zeker te zijn dat het om Leonardo da Vinci gaat. Daarna kan het vergeleken worden met restanten in het graf en kan er een mogelijke bevestiging volgen.

Het wordt niet evident om alle werken te onderzoeken, want sommige zijn in handen van de rijkste en machtige mensen op aarde. Zo beschikken de Britse koningin Elisabeth en miljardair Bill Gates over enkele handgeschreven dagboeken. Ook de Franse overheid stribbelde al tegen om toegang te verlenen tot het graf in Amboise, maar de wetenschappers hopen hen te overtuigen met het grootschalige karakter van het onderzoek.

Levensstijl

Als het echt om da Vinci gaat, kunnen onderzoekers ook zijn levensstijl onder de loep nemen. Was da Vinci een vegetariër? Aan welke ziektes heeft hij geleden? En wat waren zijn persoonlijke gewoontes? Het zijn maar enkele vragen die beantwoord zouden kunnen worden. Daarnaast kan het team ook zijn gezicht reconstrueren met een 3D-model.

Brunetto Chiarelli, redacteur bij Human Evolution, spreekt over een ‘moeilijke klus’ om DNA van da Vinci te vinden, maar de speurtocht is wel de moeite waard: “we kunnen zo niet alleen waardevolle, historische kennis verwerven, maar ook een reconstructie maken van zijn genetisch profiel. Dat kan nieuwe inzichten opleveren over andere individuen met opmerkelijke eigenschappen.”

Leonardo da Vinci, geboren in het Italiaanse Vinci in 1452, wordt als een van de grootste schilders uit de geschiedenis beschouwd. Zijn bekendste werken zijn de Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal. Daarnaast was hij ook ingenieur, bioloog en architect. De onderzoekers hopen tegen 2019 met de resultaten naar buiten te komen, exact 500 jaar na zijn dood. (RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content