Antibiotica hebben vele mensenlevens gered door schadelijke bacteriën te bestrijden, maar het succes is ons naar het hoofd gestegen, en we hebben ondertussen zo vaak - en ook overbodig - antibiotica gebruikt dat steeds meer bacteriën er weerstand tegen ontwikkeld hebben, zodat ze onverslaanbaar dreigen te worden. Momenteel sterven er jaarlijks al 25.000 Europese zieken aan een infectie met een resistente bacterie.

Infectiologe Inge Gyssens van de Universiteit Hasselt benadrukt met een aantal collega's in het medische topvakblad The Lancet dat, ondanks de doorgedreven campagnes, de resistentie van bacteriën voor antibiotica een onderschat probleem blijft. Reden voor de impasse is onder meer dat de farmaceutische industrie te weinig onderzoek naar nieuwe antibiotica doet, omdat de winstmarges daarvoor te klein zijn.

Ook dieren krijgen nog altijd te veel antibiotica om de strijd tegen resistentie efficiënt te kunnen voeren. (DD)

Antibiotica hebben vele mensenlevens gered door schadelijke bacteriën te bestrijden, maar het succes is ons naar het hoofd gestegen, en we hebben ondertussen zo vaak - en ook overbodig - antibiotica gebruikt dat steeds meer bacteriën er weerstand tegen ontwikkeld hebben, zodat ze onverslaanbaar dreigen te worden. Momenteel sterven er jaarlijks al 25.000 Europese zieken aan een infectie met een resistente bacterie. Infectiologe Inge Gyssens van de Universiteit Hasselt benadrukt met een aantal collega's in het medische topvakblad The Lancet dat, ondanks de doorgedreven campagnes, de resistentie van bacteriën voor antibiotica een onderschat probleem blijft. Reden voor de impasse is onder meer dat de farmaceutische industrie te weinig onderzoek naar nieuwe antibiotica doet, omdat de winstmarges daarvoor te klein zijn. Ook dieren krijgen nog altijd te veel antibiotica om de strijd tegen resistentie efficiënt te kunnen voeren. (DD)