Tandplaque biedt mogelijkheden voor gezondere voeding

Een vervangmiddel voor zout, dat ook in tandplaque voorkomt, kan ons voedsel gezonder maken.

Een Britse wetenschapster ontdekte dat de polysaccharide ‘dextran’, een component van tandplaque, ons misleidt met de gedachte dat voedsel zouter smaakt dan het in werkelijkheid is, aldus The Sunday Telegraph.

Door toevoeging van dextran in kant-en-klare maaltijden kunnen voedingsbedrijven minder zout gebruiken. Bindmiddelen worden al gebruikt om de perceptie te creëren van meer zout in voedsel, maar die kunnen maar beperkt gebruikt worden omdat ze soepen en sauzen dik maken.

Professor Bettina Wolf van de Universiteit van Nottingham vond dat hoge concentraties van dextran de maaltijd zouter deden smaken zonder dat het voedsel dikker werd.

“Omdat consumenten minder zout in hun voedsel toch niet aanvaarden, vormt het beïnvloeden van de smaakt onze grootste uitdaging,” motiveert ze haar bevindingen.

Overmatig zoutgebruik kan de bloeddruk doen stijgen met hartkwalen of -falen als gevolg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content