Wanneer een vrouw een fulltime baan heeft, gaat dat ten koste van het gezinsleven. Dat is althans de overtuiging van meer dan de helft van Britse en Amerikaanse mannen én vrouwen.

Dat blijkt uit sociologisch onderzoek van de universiteit van Cambridge. "De gedachte dat het beeld van de fulltime werkende en succesvolle moeder meer geaccepteerd wordt, is overduidelijk een mythe."

Een andere conclusie wist onderzoekster Jacqueline Scott, die drie decennia aan sociologisch onderzoek analyseerde, niet te trekken.

Koekjes bakken

'Sterker nog, het idee dat er moeders met een hoge functie zijn die vervolgens na het werk thuis koekjes bakken en de kindjes verhaaltjes voorlezen, is juist aan slijtage onderhevig,' verklaarde Scott. 'Steeds meer mensen, mannen en vrouwen, geloven dat het onhaalbaar is.'

In 1994 geloofde nog de helft van de Britse mannen en vrouwen in het bestaan van die fulltime werkende supermoeder, maar dat percentage is met tien procent terug gelopen. Datzelfde is waar te nemen in de Verenigde Staten.

Traditioneel

In Duitsland is juist sprake van een omgekeerde trend. Steeds meer Duitsers staan sympathiek tegenover het idee van de voltijd werkende moeder.

Scott: 'Maar Duitsland heeft er veel langer over gedaan om afstand te nemen van de traditionele rolverdeling. Waar de Amerikanen en Britten nu beginnen te twijfelen, staan de Duitsers nu pas aan het begin van de cyclus.'

Elsevier

Wanneer een vrouw een fulltime baan heeft, gaat dat ten koste van het gezinsleven. Dat is althans de overtuiging van meer dan de helft van Britse en Amerikaanse mannen én vrouwen.Dat blijkt uit sociologisch onderzoek van de universiteit van Cambridge. "De gedachte dat het beeld van de fulltime werkende en succesvolle moeder meer geaccepteerd wordt, is overduidelijk een mythe." Een andere conclusie wist onderzoekster Jacqueline Scott, die drie decennia aan sociologisch onderzoek analyseerde, niet te trekken. Koekjes bakken 'Sterker nog, het idee dat er moeders met een hoge functie zijn die vervolgens na het werk thuis koekjes bakken en de kindjes verhaaltjes voorlezen, is juist aan slijtage onderhevig,' verklaarde Scott. 'Steeds meer mensen, mannen en vrouwen, geloven dat het onhaalbaar is.' In 1994 geloofde nog de helft van de Britse mannen en vrouwen in het bestaan van die fulltime werkende supermoeder, maar dat percentage is met tien procent terug gelopen. Datzelfde is waar te nemen in de Verenigde Staten. Traditioneel In Duitsland is juist sprake van een omgekeerde trend. Steeds meer Duitsers staan sympathiek tegenover het idee van de voltijd werkende moeder. Scott: 'Maar Duitsland heeft er veel langer over gedaan om afstand te nemen van de traditionele rolverdeling. Waar de Amerikanen en Britten nu beginnen te twijfelen, staan de Duitsers nu pas aan het begin van de cyclus.' Elsevier