De Amerikaanse natuurkundigen Paul Davies en Dirk Schulze-Makuch adviseren in een publicatie in het magazine 'Journal of Cosmology' om oude astronauten over te vliegen naar de planeet Mars zodat ze daar de rest van hun leven kunnen verderzetten.

De ex-astronauten dienen dan als kolonisten die van Mars de ultieme reddingsboei moeten maken wanneer de Aarde onbewoonbaar wordt voor de mens.

Het is het volgens de professoren ongeoorloofd om jonge mensen te sturen. De levensduur van de kolonisten op Mars zal immers aanzienlijk verminderen door een gebrek aan specifieke medische zorg. Bovendien is de voortdurende blootstelling aan straling schadelijk voor de voortplantingsorganen.

Goedkoper

De zes maanden lange overtocht zou gemaakt worden in speciale ruimtevaartschepen, die ter plekke omgevormd worden tot een woonplaats. Doordat aan boord van de schepen enkel brandstof moet worden voorzien voor de heenreis, zou de missie 80 procent minder kosten dan voorgaande expedities.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zich al van het plan gedistantieerd. Het voorstel strookt niet met de visie van de organisatie om astronauten altijd veilig terug op Aarde te krijgen na afloop van een expeditie.

De Amerikaanse natuurkundigen Paul Davies en Dirk Schulze-Makuch adviseren in een publicatie in het magazine 'Journal of Cosmology' om oude astronauten over te vliegen naar de planeet Mars zodat ze daar de rest van hun leven kunnen verderzetten. De ex-astronauten dienen dan als kolonisten die van Mars de ultieme reddingsboei moeten maken wanneer de Aarde onbewoonbaar wordt voor de mens. Het is het volgens de professoren ongeoorloofd om jonge mensen te sturen. De levensduur van de kolonisten op Mars zal immers aanzienlijk verminderen door een gebrek aan specifieke medische zorg. Bovendien is de voortdurende blootstelling aan straling schadelijk voor de voortplantingsorganen. Goedkoper De zes maanden lange overtocht zou gemaakt worden in speciale ruimtevaartschepen, die ter plekke omgevormd worden tot een woonplaats. Doordat aan boord van de schepen enkel brandstof moet worden voorzien voor de heenreis, zou de missie 80 procent minder kosten dan voorgaande expedities. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zich al van het plan gedistantieerd. Het voorstel strookt niet met de visie van de organisatie om astronauten altijd veilig terug op Aarde te krijgen na afloop van een expeditie.