Studie: Ook honden zijn jaloers

english Bulldog puppy lying down in front of white background © iStock
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Hondenbaasjes wisten het al langer: soms kunnen hun trouwe viervoeters merkwaardig menselijke emoties vertonen. Nieuw Amerikaans onderzoek toont aan dat ze zichzelf dat niet inbeelden.

Voor de studie, van de hand van psychologe Christine Harris van de universiteit van Californië in San Diego, werden enkele tientallen honden op jaloezie getest met een techniek die ook op menselijke peuters wordt toegepast.

Tijdens de proefnemingen reageerden de honden niet wanneer hun baasjes luidop voorlazen uit een kinderboek. Praatten de baasjes echter tegen een knuffeldier zoals ze dat tegen hun hond zouden doen, dan begon driekwart van de honden hun baasjes te duwen en ander ongedurig gedrag te vertonen. Zelfs als de baasjes vriendelijk waren tegen een emmer met een gezicht erop geschilderd, werd de helft van de beesten kribbig.

Onfair behandeld

In het verleden werd aangenomen dat dieren niet in staat zijn om complexe emoties als verdriet of jaloezie te voelen. Recenter onderzoek toont echter aan dat die veronderstelling wel eens helemaal fout kan zijn. Eerder werd bijvoorbeeld ook al vastgesteld dat honden en andere diersoorten boos worden wanner ze onfair behandeld worden.

“De resultaten bevestigen het idee dat honden een mentale toestand kennen die hen motiveert om de aandacht van hun geliefde terug te winnen”, zei Harris aan de Amerikaanse krant USA Today. “Ik denk dat dat inderdaad een vorm van jaloezie is.”

Partner Content