Een team van kinesiologen van de University of Purdue in de Verenigde Staten bestudeerde 91 fitte en gezonde studenten over een periode van 16 weken. Ze moesten elke val, struikeling of verkeerde aanraking van de voeten met de grond of een ander object aan de onderzoekers rapporteren.

Uit de resultaten bleek dat 52 procent van de respondenten viel gedurende die 16 weken durende periode. 58 procent van die incidenten gebeurde tijdens een simpele wandeling. 48 procent gleed uit, terwijl in 25 procent van de gevallen de vrijwilliger struikelde.

Leren lopen

In veel gevallen waren ijs en sneeuw de oorzaak van de valpartijen, maar zelfs rekening houdend met de winterse weersomstandigheden, maakte toch nog 30 procent een of andere tuimeling.

Concluderend schrijven de wetenschappers in het vakblad Human Movement Science: 'Het feit dat het merendeel van de valpartijen gebeurt tijdens een wandeling draagt bij tot de heersende theorie dat tweevoetigen mechanisch onstabiel zijn en toont eveneens aan dat wandelen niet makkelijk is voor de mens.'

Zelfs na duizenden jaren rechtop staan, zijn we dus nog steeds aan het leren lopen, aldus de wetenschappers. (TE)

Een team van kinesiologen van de University of Purdue in de Verenigde Staten bestudeerde 91 fitte en gezonde studenten over een periode van 16 weken. Ze moesten elke val, struikeling of verkeerde aanraking van de voeten met de grond of een ander object aan de onderzoekers rapporteren. Uit de resultaten bleek dat 52 procent van de respondenten viel gedurende die 16 weken durende periode. 58 procent van die incidenten gebeurde tijdens een simpele wandeling. 48 procent gleed uit, terwijl in 25 procent van de gevallen de vrijwilliger struikelde. In veel gevallen waren ijs en sneeuw de oorzaak van de valpartijen, maar zelfs rekening houdend met de winterse weersomstandigheden, maakte toch nog 30 procent een of andere tuimeling. Concluderend schrijven de wetenschappers in het vakblad Human Movement Science: 'Het feit dat het merendeel van de valpartijen gebeurt tijdens een wandeling draagt bij tot de heersende theorie dat tweevoetigen mechanisch onstabiel zijn en toont eveneens aan dat wandelen niet makkelijk is voor de mens.'Zelfs na duizenden jaren rechtop staan, zijn we dus nog steeds aan het leren lopen, aldus de wetenschappers. (TE)