"Vele mensen geloofden dat ze de hemel zagen" tijdens zo'n bijna-doodervaring, omdat "de wetenschap hen geen overtuigend alternatief bood", aldus Jimo Borjigin, professor neurologie aan de universiteit van Michigan en hoofdauteur van het onderzoek dat maandag werd gepubliceerd door de Amerikaanse academie der wetenschappen.

"We zijn vertrokken vanuit het idee dat als dergelijke ervaring het gevolg is van een hersenactiviteit, ze moest kunnen worden gedetecteerd bij mensen en dieren, zelfs nadat de doorstroming van het bloed door de hersenen gestopt was", legt Borjigin uit.

Samen met haar team registreerde de professor de elektrische activiteiten van de hersenen (via een elektro-encefalogram) van negen verdoofde ratten, waarbij een hartstilstand werd opgewekt. Bij elke rat werd binnen de 30 seconden een verhoogde hersenactiviteit vastgesteld. Eenzelfde fenomeen doet zich overigens voor bij ratten die stikken.

"We waren verrast door de hoge activiteit van de hersenen", zegt medeauteur George Mashour. De activiteit lag soms zelfs hoger dan tijdens een normale, wakkere toestand. "Het lijkt erop dat het brein in staat is tot een goed georganiseerde elektrische activiteit in de eerste fases van de klinische dood", aldus de onderzoekers. (Belga/TV)

"Vele mensen geloofden dat ze de hemel zagen" tijdens zo'n bijna-doodervaring, omdat "de wetenschap hen geen overtuigend alternatief bood", aldus Jimo Borjigin, professor neurologie aan de universiteit van Michigan en hoofdauteur van het onderzoek dat maandag werd gepubliceerd door de Amerikaanse academie der wetenschappen. "We zijn vertrokken vanuit het idee dat als dergelijke ervaring het gevolg is van een hersenactiviteit, ze moest kunnen worden gedetecteerd bij mensen en dieren, zelfs nadat de doorstroming van het bloed door de hersenen gestopt was", legt Borjigin uit. Samen met haar team registreerde de professor de elektrische activiteiten van de hersenen (via een elektro-encefalogram) van negen verdoofde ratten, waarbij een hartstilstand werd opgewekt. Bij elke rat werd binnen de 30 seconden een verhoogde hersenactiviteit vastgesteld. Eenzelfde fenomeen doet zich overigens voor bij ratten die stikken. "We waren verrast door de hoge activiteit van de hersenen", zegt medeauteur George Mashour. De activiteit lag soms zelfs hoger dan tijdens een normale, wakkere toestand. "Het lijkt erop dat het brein in staat is tot een goed georganiseerde elektrische activiteit in de eerste fases van de klinische dood", aldus de onderzoekers. (Belga/TV)