Eerdere onderzoeken hadden op Mars wel het bestaan van ijs aangetoond, maar voor het bestaan van water in vloeibare toestand bestaan nog geen bewijzen.

Beelden van de Amerikaanse sonde MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), die al sinds 2006 rond de rode planeet draait, lijken daar nu wel op te wijzen. De beelden werden gemaakt tijdens de warmste maanden op de planeet. Op de beelden zijn donkerkleurige stromen te zien in de krater Newton, gelegen in een zuidelijk gebied van de planeet.

"We hebben een reeks elementen ontdekt (...) die de aanwezigheid van vloeibaar water op Mars suggereren", zegt Michael Meyer van het Mars Exploration Program op een persconferentie die door Nasa-tv werd uitgezonden.

Nasa kan nog niet met zekerheid zeggen of het wel degelijk om vloeibaar water gaat. Maar "als je het vergelijkt met wat er op Aarde gebeurt, is het moeilijk om je voor te stellen dat het om iets anders

gaat dan een vloeibaar stroom langs een helling", aldus Richard Zurek, een wetenschapper van Nasa. (Belga/TE)

Eerdere onderzoeken hadden op Mars wel het bestaan van ijs aangetoond, maar voor het bestaan van water in vloeibare toestand bestaan nog geen bewijzen. Beelden van de Amerikaanse sonde MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), die al sinds 2006 rond de rode planeet draait, lijken daar nu wel op te wijzen. De beelden werden gemaakt tijdens de warmste maanden op de planeet. Op de beelden zijn donkerkleurige stromen te zien in de krater Newton, gelegen in een zuidelijk gebied van de planeet. "We hebben een reeks elementen ontdekt (...) die de aanwezigheid van vloeibaar water op Mars suggereren", zegt Michael Meyer van het Mars Exploration Program op een persconferentie die door Nasa-tv werd uitgezonden. Nasa kan nog niet met zekerheid zeggen of het wel degelijk om vloeibaar water gaat. Maar "als je het vergelijkt met wat er op Aarde gebeurt, is het moeilijk om je voor te stellen dat het om iets anders gaat dan een vloeibaar stroom langs een helling", aldus Richard Zurek, een wetenschapper van Nasa. (Belga/TE)