Stemt u met het hoofd of met het hart? Doe de test

© Belga
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Stemtesten en peilingen houden geen rekening met de spontane gevoelens ten opzichte van politieke partijen. Toch wordt het stemgedrag ook voor een groot deel door het hart bepaald.

Vaak stemmen mensen niet op basis van argumenten maar op basis van hun intuïtie en de spontane gevoelens (‘gut feelings’) die politici en partijen bij hen ontlokken. Bestaande stemtesten en peilingen houden hier geen rekening mee en kunnen dus tekort schieten in het voorspellen van kiesgedrag.

Daarom hebben onderzoekers aan de Universiteit Gent voor het eerst in België een website ontwikkeld waar spontane gevoelens ten opzichte van politieke partijen kunnen gemeten worden. De website maakt gebruik van reactietijdtesten waarbij deelnemers zo snel mogelijk moeten reageren op bepaalde woorden en beelden. Op basis van de snelheid waarmee gereageerd wordt in bepaalde situaties kunnen zij berekenen welke spontane gevoelens worden ontlokt door een politieke partij.

Met deze studie willen de onderzoekers nagaan of het meten van spontane gevoelens ten opzichte van politieke partijen kan helpen bij het voorspellen van kiesgedrag. Dit zal onderzocht worden door na te gaan of verschillen in kiesgedrag per regio tijdens de verkiezingen van 25 mei overeen komen met verschillen in testscores per regio zoals gemeten via de website.

Belangrijke aanvulling op stemtest

Er worden twee verschillende computertesten gebruikt zodat ook kan nagegaan worden welke van de twee testen het meest aansluit bij de vastgestelde regionale verschillen in kiesgedrag.

Met studies zoals deze hopen de onderzoekers gevalideerde testen te kunnen ontwikkelen die het toelaten om spontane gevoelens ten opzichte van politieke partijen te meten. Deze methodes kunnen in de toekomst een belangrijke aanvulling bieden op bestaande meetmethodes die wel rekening houden met het hoofd (doordachte opinies) maar niet met het hart (spontane gevoelens).

Dit kan niet alleen van belang zijn voor het beter voorspellen van verkiezingsuitslagen, maar ook om de populariteit van partijen en politici na te gaan in de periodes tussen verkiezingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content