Een team van Amerikaanse en Mexicaanse wetenschappers wilde weten wat de effecten van de stijgende ultraviolette straling is op de fauna. Ze bestudeerden foto's en huidstalen van meer dan 150 walvissen in de Golf van Californië en ontdekten dat hun huid beschadigd was door de zon.

"Walvissen zijn een goed studieonderwerp omdat ze aan het oppervlak moeten komen om te ademen en om hun jongen te voeden, waardoor ze regelmatig aan de volle kracht van de zon worden blootgesteld", zegt Laura Martinez-Levasseur van de Zoological Society of London (ZSL), die de studie leidde.

En net zoals bij de mens vertonen walvissen met een donkerdere huid, zoals bijvoorbeeld de gewone vinvis en potvis, minder tekenen van zonneschade. Walvissen met een donkere huid hebben immers meer pigment wat hen beter beschermt.

Ozonlaag

"Dit is het eerste bewijs dat de stralen van de zon huidproblemen bij walvissen kunnen veroorzaken", zegt Ms Martinez-Levasseur. "De stijging van huidbeschadiging bij walvissen is zorgwekkend, maar op dit moment is het nog niet duidelijk wat de oorzaak van deze toename is. Een mogelijke oorzaak is het dunner worden van de ozonlaag waardoor er meer ultraviolette straling is."

De resultaten van de studie, die gepubliceerd werden in het magazine Proceedings of the Royal Society B vertoonden geen tekenen van huidkanker bij de walvissen, maar het team gaat wel verder onderzoeken hoe de walvissen reageren op zonneschade op genetisch vlak.

Andere diersoorten die mogelijk door zonneschade getroffen kunnen worden zijn vooral de haarloze wezens, zoals amfibieën, en zeezoogdieren die op de polen leven, waar de ozonlaag dunner is.

Een team van Amerikaanse en Mexicaanse wetenschappers wilde weten wat de effecten van de stijgende ultraviolette straling is op de fauna. Ze bestudeerden foto's en huidstalen van meer dan 150 walvissen in de Golf van Californië en ontdekten dat hun huid beschadigd was door de zon. "Walvissen zijn een goed studieonderwerp omdat ze aan het oppervlak moeten komen om te ademen en om hun jongen te voeden, waardoor ze regelmatig aan de volle kracht van de zon worden blootgesteld", zegt Laura Martinez-Levasseur van de Zoological Society of London (ZSL), die de studie leidde. En net zoals bij de mens vertonen walvissen met een donkerdere huid, zoals bijvoorbeeld de gewone vinvis en potvis, minder tekenen van zonneschade. Walvissen met een donkere huid hebben immers meer pigment wat hen beter beschermt. Ozonlaag "Dit is het eerste bewijs dat de stralen van de zon huidproblemen bij walvissen kunnen veroorzaken", zegt Ms Martinez-Levasseur. "De stijging van huidbeschadiging bij walvissen is zorgwekkend, maar op dit moment is het nog niet duidelijk wat de oorzaak van deze toename is. Een mogelijke oorzaak is het dunner worden van de ozonlaag waardoor er meer ultraviolette straling is." De resultaten van de studie, die gepubliceerd werden in het magazine Proceedings of the Royal Society B vertoonden geen tekenen van huidkanker bij de walvissen, maar het team gaat wel verder onderzoeken hoe de walvissen reageren op zonneschade op genetisch vlak. Andere diersoorten die mogelijk door zonneschade getroffen kunnen worden zijn vooral de haarloze wezens, zoals amfibieën, en zeezoogdieren die op de polen leven, waar de ozonlaag dunner is.