Steeds meer exoplaneten zijn geschikt voor leven

© Reuters

Vorig jaar waren er slechts twee planeten buiten ons zonnestelsel waar volgens aardse wetenschappers leven mogelijk was. Nu is de lijst alweer aangegroeid tot zeven.

De online-catalogus van mogelijk leefbare planeten wordt bijgehouden door jet Planetary Habitability Laboratory van de universiteit van Puerto Rico in Arecibo en trekt elke maand toen- tot dertigduizend bezoekers.

Ook een lijst met zeven exoplaneten (dus: planeten buiten ons zonnestelsel) is nogal magertjes voor een website die zichzelf een catalogus vindt. Zeker als je weet dat er de laatste jaren 900 exoplaneten ontdekt zijn en dat meer dan 2500 kandidaat-planeten op bevestiging wachten. Maar dat is het punt net zei hoofdonderzoeker Abel Mendez aan de Britse krant The Telegraph.

“Het hoofddoel is wetenschappelijk onderzoek, maar ik realiseerde me al gauw dat ook het ook voor het publiek van belang is”, zegt Mendez. “Men stuurt heel wat persberichten de wereld in die uitroepen dat er ‘een nieuwe aarde ‘gevonden is. Dat is verwarrend, dus dan is het handig dat er een plaats is waar iedereen de geschikte planeten zelf kan uitzoeken.”

Zwaar leven

Of dat buitenaardse leven op ons zou lijken, is en heel ander paar mouwen. De planeten die op de lijst staan, lijken niet zo heel veel op de aarde. Gliese 581g is met 2,6 aardmassa’s de kleinste, maar je zou er dus ook 2,6 keer meer wegen. De planeet staat op 20,2 lichtjaar van de aarde en een jaar duurt er maar 32 dagen. Gemiddeld is het er 10 graden warm. Dat is aan de behoorlijk frisse kant: de aarde is gemiddeld 15 graden.

Letterlijk nog zwaarder zou het leven vallen op Gliese 163C, waar je 8,3 keer meer zou wegen dan op aarde. Ook de temperatuur zou er behoorlijk ondraaglijk zijn: gemiddeld 61 graden. De allerwarmste temperatuur die op arde ooit gemeten werd – dat was in de Lut-woestijn in Iran – bedraagt 70.7 graden.

Een iets betere bestemming is Gliese 667Cc, waar het 27 graden is. Bijzonder aangenaam, maar je weegt er toch nog steeds 4,9 keer meer dan thuis.

Aarde perfect

Professor Mendez gebruikt drie criteria om de leefbaarheid van een planeet te evalueren, schrijft The Telegraph: de variabiliteit van de energie die de planeet krijgt van de ster waar ze omheen draait, haar massa en haar grootte.

Met andere woorden: grote gasplaneten bij een onrustige sterren zijn minder geschikt dan kleine rotsachtige planeten die om een stabiele ster heen cirkelen. De aarde is dus perfect. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content