Stabiele ‘perovskieten’ moeten goedkope zonnepanelen mogelijk maken

© iStock

Het werk aan efficiëntere zonnepanelen vordert met rasse schreden.

Perovskieten zijn de heilige graal in het onderzoek naar hyperefficiënte zonnepanelen. Het gaat om kunstmatige kristallen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Het topvakblad Nature stelde onlangs de vraag hoe betrouwbaar claims zijn dat bedrijven op het punt staan perovskieten te commercialiseren als een goedkoop materiaal. Het lijkt erop dat de claims nog wat voorbarig zijn.

Wat niet wil zeggen dat er niet vlijtig aan verbetering wordt gewerkt. Fysicus Julian Steele (KU Leuven) en zijn collega’s rapporteren in het Science bevindingen over een stabiele vorm van perovskieten. De meeste perovskieten zijn niet stabiel bij kamertemperatuur, wat praktische toepassingen bemoeilijkt.

De onderzoekers ontdekten dat ze perovskieten stabiel kunnen maken door een proces waarbij ze een dunne laag perovskieten aan een glasplaat hechten en vervolgens eerst opwarmen tot 330 graden Celsius en nadien snel laten afkoelen. Het proces fixeert de atomen in de kristallen. Het werk is een belangrijke stap vooruit in de productie van goedkope en efficiënte zonnepanelen.

Tegenwoordig worden zonnecellen vooral gemaakt van siliciumkristallen, maar de technologie schurkt tegen de limieten van haar mogelijkheden aan. Ingenieur Bart Vermang (UHasselt) en zijn collega’s melden in Sustainable Energy & Fuels dat ze de capaciteit van siliciumzonnepanelen beduidend kunnen verhogen door er een tweede laag op te leggen van een speciaal ontwikkeld materiaal: een koper-zink-germanium- selenide. De onderzoekers werken nu aan een volgende stap: transparante zonnepanelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content