Een internationaal wetenschappelijk team onder leiding van specialisten van de Universiteit van Hawaï ontdekte de vis tijdens een 30 dagen durende exploratie van de Marianentrog in de Stille Zuidzee, nabij het eiland Guam. Die trog is tot 11 km diep.

Verschillende andere nieuwe diersoorten werden ontdekt (zie ook de tweede video, waar de dieren vaak een grotere versie zijn, bijvoorbeeld tien keer groter, van gelijkaardige beesten dichter bij het oppervlak), maar wat men de 'spookvis' ging noemen sprak het meest tot de verbeelding.

Alan Jamieson, van de universiteit van Aberdeen, zei hierover aan de BBC, dat het dier er anders uitziet dan wat ze tot nu toe in de diepte hebben ontdekt, vandaar de omschrijving 'spookvis'. "We denken dat het een slakdolf is, maar hij ziet er zo vreemd uit, het is nog niet uitgemaakt welke soort het is. Hij is ongelooflijk fragiel, als hij zwemt lijkt het alsof er nat papier achter hem aan hangt. En hij heeft een vreemde kop - een beetje zoals een hondenkop in tekenfilms".

Tot zolang de onderzoekers niet een van de vissen vangen en dissecteren, is er geen zekerheid over soort en verwantschap. Dat ze aan slakdolven denken, heeft volgens Jameison daarmee te maken dat in verschillende troggen verschillen varianten van deze vis zijn teruggevonden. Het is een soort van vis die gedijt in de diepte.

Tot nu bedroeg het vastgestelde diepterecord voor vissen 7.703 meter.

Een internationaal wetenschappelijk team onder leiding van specialisten van de Universiteit van Hawaï ontdekte de vis tijdens een 30 dagen durende exploratie van de Marianentrog in de Stille Zuidzee, nabij het eiland Guam. Die trog is tot 11 km diep. Verschillende andere nieuwe diersoorten werden ontdekt (zie ook de tweede video, waar de dieren vaak een grotere versie zijn, bijvoorbeeld tien keer groter, van gelijkaardige beesten dichter bij het oppervlak), maar wat men de 'spookvis' ging noemen sprak het meest tot de verbeelding. Alan Jamieson, van de universiteit van Aberdeen, zei hierover aan de BBC, dat het dier er anders uitziet dan wat ze tot nu toe in de diepte hebben ontdekt, vandaar de omschrijving 'spookvis'. "We denken dat het een slakdolf is, maar hij ziet er zo vreemd uit, het is nog niet uitgemaakt welke soort het is. Hij is ongelooflijk fragiel, als hij zwemt lijkt het alsof er nat papier achter hem aan hangt. En hij heeft een vreemde kop - een beetje zoals een hondenkop in tekenfilms".Tot zolang de onderzoekers niet een van de vissen vangen en dissecteren, is er geen zekerheid over soort en verwantschap. Dat ze aan slakdolven denken, heeft volgens Jameison daarmee te maken dat in verschillende troggen verschillen varianten van deze vis zijn teruggevonden. Het is een soort van vis die gedijt in de diepte.Tot nu bedroeg het vastgestelde diepterecord voor vissen 7.703 meter.