Tussen 2004 en 2008 kamde de spinnenvereniging Arabel het gebied binnen de Singel minutieus uit om de achtpotige diertjes op te sporen, zo meldt De Standaard. De resultaten overtreffen volgens de vereniging haar "stoutste verwachtingen".

"Niet dat er zoveel spinnen gevonden zijn", zegt Koen Van Keer van Arabel. "Ongeveer acht per val, in de natuur zijn er dat zeker tien keer meer. Het is het grote aantal soorten dat ons heeft verrast. We

telden er 249 op amper veertien vierkante kilometer, terwijl we er maar tachtig hadden verwacht. In Antwerpen tref je 40 procent van de Belgische spinnenfauna aan."

Nieuwe soorten

De verklaring voor die onverwachte urbane weelde ligt volgens Van Keer grotendeels bij de uiteenlopende woongebieden die de achtpoters in de stad aantreffen. Kleine en grotere tuinen, parken, gebouwen, straatbermen, spoorwegterreinen en riolen. Koppel daaraan de verschillen in temperatuur en vochtigheid en je hebt goede voorwaarden voor een boeiende diversiteit.

Arabel noteerde vijf soorten die nieuw zijn voor België. "Eentje is voordien allicht steevast over het hoofd gezien omdat het zo'n kleine spin is, de klimopdwerg", zegt Van Keer. Liefst 41 Antwerpse spinnen prijken op de rode lijst van bedreigde soorten. Een daarvan is de schorscelspin, een bossoort die vooral in Wallonië nog voorkomt. Die vond Arabel alleen in het stadspark.

Tussen 2004 en 2008 kamde de spinnenvereniging Arabel het gebied binnen de Singel minutieus uit om de achtpotige diertjes op te sporen, zo meldt De Standaard. De resultaten overtreffen volgens de vereniging haar "stoutste verwachtingen". "Niet dat er zoveel spinnen gevonden zijn", zegt Koen Van Keer van Arabel. "Ongeveer acht per val, in de natuur zijn er dat zeker tien keer meer. Het is het grote aantal soorten dat ons heeft verrast. We telden er 249 op amper veertien vierkante kilometer, terwijl we er maar tachtig hadden verwacht. In Antwerpen tref je 40 procent van de Belgische spinnenfauna aan." Nieuwe soorten De verklaring voor die onverwachte urbane weelde ligt volgens Van Keer grotendeels bij de uiteenlopende woongebieden die de achtpoters in de stad aantreffen. Kleine en grotere tuinen, parken, gebouwen, straatbermen, spoorwegterreinen en riolen. Koppel daaraan de verschillen in temperatuur en vochtigheid en je hebt goede voorwaarden voor een boeiende diversiteit. Arabel noteerde vijf soorten die nieuw zijn voor België. "Eentje is voordien allicht steevast over het hoofd gezien omdat het zo'n kleine spin is, de klimopdwerg", zegt Van Keer. Liefst 41 Antwerpse spinnen prijken op de rode lijst van bedreigde soorten. Een daarvan is de schorscelspin, een bossoort die vooral in Wallonië nog voorkomt. Die vond Arabel alleen in het stadspark.