Spectaculaire beelden van de Aarde vanop Saturnus

© NASA

In de ruimte zijn unieke foto’s genomen: de eerste beelden van de Aarde vanop de planeet Saturnus.

Veel is er echter niet van de Aarde te zien. Onze planeet is de kleine stip die de hemel boven Saturnus verlicht. Ze is slechts iets groter dan de poolster aan onze hemel. De beelden werden immers gemaakt vanop een afstand van 1,4 miljard kilometer. Het duurt 80 minuten voor het licht van de Aarde Saturnus bereikt.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA nam de beelden op 19 juli met de ruimtesonde Cassini, die sinds 2004 rond Saturnus draait, met de bedoeling de ringen van Saturnus te bestuderen.

NASA kondigde de fotoshoot op voorhand aan zodat aardbewoners naar Cassini konden zwaaien op het moment dat de foto’s genomen werden. Het waren echter enkel mensen in Noord- en Zuid-Amerika die op de foto zouden kunnen staan, als we ze al zouden kunnen zien.

Planeet Aarde werd nog maar twee keer eerder gefotografeerd van diep in de ruimte. In 14 februari 1990 nam de Voyager 1 een foto vanop een afstand van maar liefst 6 miljard kilometer en in 2006 nam Cassini ook al een foto vanop 1,4 miljard kilometer. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content