SpaceX lanceert met succes Taiwanese satelliet met gerecycleerde raket

Een eerdere lancering van ruimtevaartbedrijf SpaceX van een bevoorradingsraket voor het internationale ruimtestation ISS. © REUTERS

Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft donderdag met succes een Taiwanese satelliet gelanceerd vanop de Vandenberg Air Force Base in Californië. Het bedrijf van Elon Musk gebruikte voor de lancering opnieuw een deels gerecycleerde raket.

De Falcon 9 werd om 11.51 uur (20.51 uur Belgische tijd) gelanceerd. Ze bracht de Formosat-5, een aardobservatiesatelliet van de Taiwanese ruimtevaartorganisatie National Space, aldus SpaceX.

Kort na de lancering keerde de eerste trap van de Falcon 9 met succes terug naar het landingsplatform in de Stille Oceaan.

Het bedrijf uit Californië gebruikte in maart voor het eerst een deel van een raket een tweede keer. Herbruikbare raketten worden beschouwd als een belangrijk aspect in het verlagen van de kosten van ruimtevaarten, nu NASA steeds vaker naar private bedrijven stapt om goederen en eventueel zelfs astronauten, naar het internationaal ruimtestation ISS te voeren.

Partner Content