Als een rapport in het vakblad Drug Metabolism and Disposition bevestigd wordt, zullen artsen binnenkort ook het weerbericht in het oog moeten houden als ze bepaalde geneesmiddelen voorschrijven.

Want onderzoek heeft aangetoond dat zonlicht de snelheid beïnvloedt waarmee we op sommige geneesmiddelen reageren. Dat bleek uit een studie waarin de concentratie van specifieke stoffen in het bloed van duizenden patiënten gemeten werd in de zomer én de winter. In de zomer kon de snelheid waarmee een middel werd afgebroken een stuk hoger zijn dan in de winter, waardoor de concentratie van het werkzame product in het bloed tussen 7 en 17 procent lager lag.

Het verhaal heeft betrekking op middelen die worden afgebroken door een eiwit uit de lever, waarvan de productie mee bepaald wordt door vitamine D. En dat is een stof die vooral in de huid gemaakt wordt onder invloed van zonlicht.

Het is nog niet duidelijk wat de implicaties van dit inzicht zijn voor het gebruik van geneesmiddelen in tropische omstandigheden. (DD)

Als een rapport in het vakblad Drug Metabolism and Disposition bevestigd wordt, zullen artsen binnenkort ook het weerbericht in het oog moeten houden als ze bepaalde geneesmiddelen voorschrijven. Want onderzoek heeft aangetoond dat zonlicht de snelheid beïnvloedt waarmee we op sommige geneesmiddelen reageren. Dat bleek uit een studie waarin de concentratie van specifieke stoffen in het bloed van duizenden patiënten gemeten werd in de zomer én de winter. In de zomer kon de snelheid waarmee een middel werd afgebroken een stuk hoger zijn dan in de winter, waardoor de concentratie van het werkzame product in het bloed tussen 7 en 17 procent lager lag. Het verhaal heeft betrekking op middelen die worden afgebroken door een eiwit uit de lever, waarvan de productie mee bepaald wordt door vitamine D. En dat is een stof die vooral in de huid gemaakt wordt onder invloed van zonlicht. Het is nog niet duidelijk wat de implicaties van dit inzicht zijn voor het gebruik van geneesmiddelen in tropische omstandigheden. (DD)