Solar Impulse maakt historische transcontinentale vlucht

© AFP

Het experimentele vliegtuig op zonne-energie Solar Impulse heeft ’s werelds eerste transcontinentale vlucht op zonne-energie gemaakt. De initiatiefnemers willen hiermee het potentieel van milieuvriendelijk luchtvervoer aantonen.

Het vliegtuig kwam aan in het Marokkaanse Rabat, nadat het 19 uur eerder vertrokken was in Madrid. Volgens co-stichter en piloot Andre Borschberg heeft het vliegtuig zijn duurzaamheid bewezen. ‘Het toestel kan nu dag en nacht vliegen. We kunnen de technologie vertrouwen.’

Reis rond de wereld

De Solar Impulse is uitgerust met 12.000 zonnecellen en biedt plaats aan een persoon. De vlucht wordt beschouwd als de laatste testvlucht voor een poging om rond de wereld te vliegen. Dit zal gebeuren met een nieuw en verbeterd vliegtuig in 2013.

Het project ging in 2003 van start met een 10-jarig budget van 90 miljoen euro en krijgt onder meer de medewerking van ingenieurs van de Zwitserse liftenmaker Schindler en het Belgische Solvay.

Het toestel ging voor de eerste keer de lucht in in april 2010 en vervolledigde drie maanden later een 26 uur durende vlucht, een recordtijd voor een vliegtuig op zonne-energie. Vorige maand maakte het dan zijn eerste internationale vlucht van Zwitserland naar Brussel in een tijd van 13 uur.

Traag

Met een gemiddelde snelheid van 70 km/u is de Solar Impulse niet meteen een onmiddellijke dreiging voor commerciële vliegtuigen, die gemakkelijk 10 keer sneller vliegen. Zo duurt een vlucht van Madrid naar rabat minder dan een uur met een normaal vliegtuig.

Volgens de projectleiders was het bovendien een grote uitdaging om het trage vliegtuig in te passen in het commerciële luchtverkeer. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content